Za ponos veleslalomskih šampionk gre

Ob dvoboju med Mazejevo in Fenningerjevo za veliki globus še spopad veleslalomskih specialistk.

Objavljeno
13. marec 2015 00.50
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Åre – Da sta Tina Maze in Anna Fenninger na koncu sezone v izvrstni formi, ni nobenega dvoma. O velikem globusu pa bo odločila psihološka bitka, ki jo bijeta od Tininih odstopov v Mariboru. Rezultatsko je bila za malenkost uspešnejša Avstrijka, slovenska šampionka pa ji je vrnila »zaušnico« v Annini paradni disciplini superveleslalomu.

Bitko bosta nadaljevali v Tinini najboljši disciplini veleslalomu. V njem letos sicer ni tako blesteča, kot je bila denimo pred letom dni, ko je postala olimpijska prvakinja ali pa pred dvema letoma, ko je z 800 točkami (na tekmo povprečno 88,9!) dosegla najboljši sezonski rezultat v zgodovini tekem svetovnega pokala. Je pa na visoki ravni. Vodja ekipe aMaze Andrea Massi je prepričan, da 16-kratna zmagovalka tekem svetovnega pokala v veleslalomu lahko vrhunsko smuča v svoji prvi disciplini v Åreju in v finalu v Meribelu.

Tina je na Švedskem opravila zelo dobre treninge veleslaloma in slaloma, tako da v zadnjih treh tednih ni občutila pomanjkanja veleslalomske vadbe. Pravzaprav je niti ne potrebuje, saj je dovolj natrenirana. Prvo vadbo je opravila že v ponedeljek v Åreju, preostale treninge pa na bližnjem smučišču Duved, kakšnih šest kilometrov od največjega švedskega smučarskega središča. Občutke, ki jih je želela priklicati, je priklicala. Svoj veleslalomski in slalomski mozaik je sestavila, od tekmic pa je seveda odvisno, kakšna bo končna uvrstitev. Z glavno tekmico v skupnem seštevku svetovnega pokala Anno Fenninger sta na istem, saj sta imeli v zadnjem času enak spored. V določeni prednosti naj bi bile specialistke za veleslalom Eva-Maria Brem, Sara Hector, Kathrin Zettel in navsezadnje tudi Mikaela Shiffrin, ki so imele na voljo dovolj časa, da so se temeljito pripravile na tekmo. Tudi na smučanje pod reflektorji, saj bo tekma v večernih urah. Mazejeva in Fenningerjeva sta imeli zadnje tri mesece vseskozi zgodnjejutranji ritem.

»Tina je na treningih smučala tako, kot si vsi v ekipi aMaze le želimo. Jaz temu rečem pravi pristop. Tako kot na vseh tekmah pa bo odločila osredotočenost oziroma psihološka trdnost. Prepričan sem, da je Tina telesno in psihično dovolj močna, da ubrani prednost. Navsezadnje ima tudi dve disciplini več. V slalomu ji je šlo na treningih odlično,« je pred švedsko dvodejanko velikega dvoboja za kraljico sezone razmišljal Massi.

V Åreju bo torej šlo najprej za ponos dveh veleslalomskih šampionk, šele nato pa za njun dvoboj. Navsezadnje Fenningerjeva brani tudi rdečo majico prve veleslalomistke sezone (pred Bremovo ima 46 točk naskoka). V letošnjih medsebojnih veleslalomskih dvobojih Fenningerjeva vodi s 3:2. Tinin je bil prvi del sezone, ko je slavila tudi zmago v Åreju (12. decembra), Annin pa drugi, ko je osvojila tudi naslov svetovne prvakinje.