Mazejeva za prestižno lovoriko z Bjørgnovo in Williamsovo

Laureus: Tina Maze drugič zapored med šestimi najboljšimi športnicami sveta.

Objavljeno
14. april 2015 23.08
tlo meribel
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Šanghaj – Tina Maze je drugič med kandidatkami za največje športno priznanje laureus. Slovesno ga bodo podelili nocoj v Šanghaju. Najboljša alpska smučarka zadnjih let ima dobre možnosti, da v drugo nagrado tudi osvoji, saj se za lovoriko poteguje z dvema zlatima olimpijskima kolajnama iz Sočija 2014.

Lani je bila po rekordni sezoni svetovnega pokala ter zlati in dveh srebrnih kolajnah na SP v Schladmingu 2013 prav tako med šestimi najboljšimi športnicami sveta, a jo je »v finalu« premagala ameriška plavalka Missy Franklin (v konkurenci so bile še tenisačica Serena Williams, atletinji Jelena Isinbajeva in Shelly Ann Fraser-Pryce in nemška nogometašica Nadine Angerer). Letošnje Tinine tekmice so novozelandska svetovna prvakinja v metu krogle Valerie Adams, ki je že 56 tekem neporažena, etiopska tekačica na srednje proge Genzebe Dibaba, ki je leta 2014 v dveh tednih izboljšala tri svetovne rekorde, ameriška tenisačica Serena Williams, ki je lani dobila en turnir za veliki slam, njena kitajska kolegica Li Na, zmagovalka odprtega prvenstva Avstralije, in smučarska tekačica Marit Bjørgen, ki je v Sočiju osvojila tri zlate kolajne ter tako postala najuspešnejša tekačica na OI s šestimi zlatimi, tremi srebrnimi in bronasto kolajno.

Vsaka izmed šestih športnic je seveda po svoje zaslužila laureusa, tri pa vseeno izstopajo - dvakratna zmagovalka Williamsova (tretjega je dobila za povratnico sezone), Bjørgnova in Mazejeva, ki je po mnenju mnogih tudi prva favoritinja. Alpsko smučanje namreč sodi med pet ženskih športov (ob tenisu, atletiki, plavanju in golfu), ki jih člani akademije dajejo prednost. Ni nepomembno, da so nominacijo za laureuse januarja (šesterico so izbrali februarja po SP v Beaver Creeku) napovedali z naslovom: »Tina Maze na čelu močne ekipe olimpijskih prvakinj za nagrado laureusa ...« (takrat so bile kandidatke še Bjørgenova in trikrat zlata biatlonka Darja Domračeva).

Olimpijske kolajne v športnem oskarju štejejo največ, ni pa nujno, da šampionke »petih krogov« tudi zmagajo. Kostelićeva je denimo leta 2002 osvojila tri zlate in srebrno kolajno na OI v Salt Lake Cityju, a je zmagala Serena Williams. Je pa dobila nagrado leta 2006, za tri zlate na SP v Bormiu 2005. Druga smučarka, Američanka Lindsey Vonn, je z olimpijskim zlatom in bronom v Vancouvru 2010 premagala Wiliamsovo, belgijsko tenisačico Kim Klijsters in hrvaško atletinjo Blanko Vlašić.

V moški konkurenci so letos nominiranci tenisač Novak Djoković, zmagovalec iz leta 2012, najboljši nogometaš leta Cristiano Ronaldo, ki je nominiran že tretjič, skakalec s palico Renaud Lavillenie, voznik formule 1 Lewis Hamilton, motociklist Marc Marquez in igralec golfa Rory McIlroy. V kategoriji najbolj obetavnih športnikov sta favorita ameriška smučarka Mikaela Shiffrin in hrvaški tenisač Marin Čilić, med ekipami pa nemška nogometna reprezentanca in švicarska ekipa v teniškem Davisovem pokalu.

Mazejeva, ki se lanske podelitve ni udeležila zaradi treningov, je šla letos v svet športnih zvezd uživat. Včeraj je bil gala sprejem za vse člane in ambasadorje akademije, goste in sponzorje, na katerem je bila Mazejeva v spremstvu Andree Massija.

Gostitelja današnje prireditve v šanghajskem Velikem teatru bosta slovita filmska igralca Benedict Cumberbatch in Bill Muray.