Za slovo od Osla sanja o podvigu

Slovenski biatlonci 17. na štafetni preizkušnji svetovnega prvenstva, Jakov Fak danes v boj za ubranitev lovorike.

Objavljeno
13. marec 2016 00.38
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Oslo – Komaj so si številni norveški biatlonski zanesenjaki uredili misli po slavnostnem večeru in nato dolgi noči ob petkovi zmagi ženske štafete, že so včeraj dočakali novo veselico. Tudi domača moška četverica je bila nepremagljiva. Slovenska vrsta je krepko zaostala za najboljšimi, a nastopila je brez Jakova Faka, pred katerim je danes nov dan D.

Kot že nekaj let zapored bo znova zastor nad svetovnim prvenstvom padel takoj po tekmi z moškim skupinskim startom. Tista pred enim letom se je sanjsko razpletla za udarnega slovenskega aduta – osvojil je zlato kolajno, svojo drugo na prvenstvih, prvič v tej prestižni disciplini, v kateri iz dveh startnih vrst, torej hkrati, nastopi le izbranih 30 tekmovalcev. Fak, ki je s petim mestom v zasledovanju, in šestim na izjemno zahtevni 20-kilometrski tekmi potrdil vrnitev k družbi najboljših, je včeraj po treningu počival in se v miru prostornega apartmaja sredi norveške metropole prepustil pričakovanju velike predstave.

»Njegova prednost je zdaj vsekakor oddih v primerjavi s tekmeci, ki so tokrat nastopili še v štafeti. Seveda bi nam bila Jakovova pomoč dobrodošla, brez njega smo realno slabši, toda ugodili smo mu, da bi se res kar najbolje osredotočil za ta nastop,« je omenil po svojem zadnjem nastopu v prvenstvu in tudi v tej sezoni za točke svetovnega pokala Klemen Bauer. Kot prvi v naši štafeti se je nadvse spodobno kosal z odličnimi tekmeci, po njegovi predaji je bilo slovensko moštvo med skupaj 25 nastopajočimi na visokem osmem mestu, a od takrat je – po pričakovanju – drselo navzdol. Bauer je po velikih težavah in počasnem okrevanju po jesenski mononukleozi tokrat prav posebno stisnil zobe. »Res sem si želel za konec tekmovati na vso moč, zdaj moram predvsem razmišljati o počitku. Ne, letos očitno ne bo kakšnega ekstremnega pohoda,« se je nasmehnil ob omembi prejšnjih počitnic, ko se je v polarnem mrazu prepuščal nenavadnim pustolovščinam.

Za njim je šel včeraj v smučino Rok Tršan, nazadnje za 33. mesto na 20 km s svojimi prvimi točkami doslej med svetovno elito, toda po bolečinah v hrbtu včeraj dopoldne preprosto ni bil na želeni ravni. Glavni trener Tomaš Kos je nato lepo oceno pripisal Lenartu Oblaku, zbranem na strelišču, kjer pa je prav spodobno nalogo opravil tudi Miha Dovžan. A realno slovenska vrsta v tej postavi in ob ne povsem brezhibnem zdravstvenem biltenu prav višje od končnega 17. mesta ni mogla.

Več kot 25.000 gledalcev na razprodanem stadionu pa je uživalo v svojem rajanju. Štafetni tekmi pri velikih biatlonskih nacijah pripada prav poseben prestiž, norveška četverica se je po treh letih vrnila na svetovni vrh. »Ko smo pospremili petkov podvig deklet, smo si mislili, da bi bili tudi mi radi na najvišji stopnički,« so v en glas ob bliskanju številnih fotoaparatov poudarili člani norveške vrste in sinoči še uživali na slovesni razglasitvi. Nato pa so vrgli še rokavico izziva tekmecem za nedeljsko predstavo s skupinskim startom, med njimi predvsem sijajnemu Martinu Fourcadu. »Prvenstva še ni konec, gremo po še eno veliko zgodbo,« je omenil Emil Hegle Svendsen, prav podobno pa razmišlja tudi naš Jakov Fak. Danes ob 16. uri (ženski start ob 13.) bo pred njim nov veliki izziv. Na Holmenkollnu bo branil naslov svetovnega prvaka.

Rezultati moške štafetne tekme (4 x 7,5 km)

1. Norveška 1:13:16,8 (0+6) (Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen)

2. Nemčija +11,5 (0+5) (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp)

3. Kanada +23,4 (0+5) (Christian Gow, Nathan Smith, Scott Gow, Brendan Green)

4. Avstrija +53,5 (1+10)

5. Češka +54,4 (0+7)

6. Rusija +1:06,4 (1+7)

7. Švedska +1:06,6 (0+10)

8. ZDA +1:27,3 (0+5)

9. Francija +1:57,7 (0+10)

10. Švica +2:05,8 (0+7)

...

17. Slovenija +4:33,1 (0+7) (Klemen Bauer 0+2, Rok Tršan 0+3, Lenart Oblak 0+1, Miha Dovžan 0+1)