Za slovo od zime boj Čehinje in Francozinje

Od danes v Rusiji finalna predstava biatlonske sezone. V Hanti-Mansijsku zdesetkana slovenska vrsta brez Jakova Faka.

Objavljeno
17. marec 2016 00.56
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Hanti-Mansijsk – Zadnja postaja biatlonske karavane v sezoni je že dolgo štadion v Sibiriji. V Hanti-Mansijsku bo slovenska vrsta zelo zdesetkana, največ zanimanja med poznavalci pa privablja boj za kristalni globus med biatlonkami. V moški konkurenci si ga je že zagotovil Martin Fourcade.

Štiridnevno tekmovanje bodo danes odprle biatlonke v šprintu, od Slovenk bosta na štartu Teja Gregorin in Anja Eržen. Obe sta prišli na rusko prizorišče s popotnico lepega sklepnega nastopa v Oslu. Na svetovnem prvenstvu je namreč slovenski ženski štafeti pripadlo presenetljivo 9. mesto, prav delež teh dveh reprezentantk je bil izjemen. Prikazali sta najboljša nastopa v sezoni, Gregorinovi je bilo prav žal, da si ni priborila vizuma za nastop v skupinskem štartu.

V Hanti-Mansijsku se bo sicer vnel hud boj za kristalni globus v ženski konkurenci. Čehinja Gabriela Soukalova namreč nima več takšne prednosti kot ob prihodu na SP, po kar šestih kolajnah v Oslu, kar se je prej posrečilo le Tori Berger na prvenstvu 2003, se ji je zdaj močno približala Marie Dorin Habert. Njen dnevni utrip na Holmenkollnu je bil kar nenavaden: dokler je tekmovala, je bila Adele, ki sta se jo s spremljevalcem razveselila septembra 2014, na varnem v vozičku. Francoska biatlonka se bo zdaj lotila lova na Soukalovo – razmerje v točkah je 970 : 1039. »Gabriela kar ne verjame, da bo šla domov z lovoriko, morala bi biti bolj samozavestna,« je dejal trener Ondřej Rybař.

Med biatlonci bo Martin Fourcade po sijajnih predstavah na svetovnem prvenstvu in tam štirih naslovih zdaj že petič zapored visoko dvignil prestižni globus. Gostitelji finala so si obetali več od Antona Šipulina, sanjali o njegovem zmagoslavju na domačem prizorišču, toda tako kot tudi drugi člani ruske reprezentance je na največjem tekmovanju sezone povsem odpovedal in tako krepko zaostal v boju za vrh. Zadnji moški šprint sezone bo jutri, na štartni črti bo med slovenskimi tekmovalci le Miha Dovžan.