Zagotovo se bo veselil (tudi) Avstrijec

Novoletna turneja: Naši severni sosedi so glavni trenerji Tandeja, Stocha in Krafta.

Objavljeno
05. januar 2017 23.10
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Innsbruck – Ne glede na to, kako se bo razpletel (tro)boj za skupno zmago na 65. novoletni turneji, v vsakem primeru se bo veselil (tudi) Avstrijec. Glavni kandidati za osvojitev tokratnega »zlatega orla« – Norvežan Daniel-Andre Tande, Poljak Kamil Stoch in Avstrijec Stefan Kraft – vadijo namreč pod taktirko naših severnih sosedov.

Pred današnjim sklepnim dejanjem v Bischofshofnu, nad katerim bodo zastor dvignili ob 16.45, je v najboljšem položaju Tande, ki pa ima vsega 1,7 točke zaloge pred Stochom in nekaj več (16,6) pred Kraftom. Nad vodilnim asom tako v seštevku turneje kot tudi v svetovnem pokalu bedi Alexander Stöckl, ki se je svojčas prav tako kot skakalec preizkušal med elito, med katero pa je osvojil eno samcato točko. Kmalu po končani športni poti je postal pomočnik glavnega trenerja v avstrijski reprezentanci, nakar je dolgo delal na smučarski gimnaziji v Stamsu.

Leta 2011 je skočil na čelu izbrane vrste Norveške, čemur se je takrat uprl Anders Bardal, ki pa si je – potem ko sta z novim »selektorjem« zgladila nesoglasja – prav v prvi zimi pod Stöcklovim vodstvom izbojeval veliki kristalni globus. V tej sezoni nanj meri s Tandejem, ki je – sodeč po njegovi stanovitnosti – odlično na poti. »Trenersko izobraževanje je v Avstriji zelo dobro, veliko je k temu prispevala tudi gimnazija v Stamsu,« je dal 43-letni Avstrijec vedeti, da ima njegova domovina dolgo tradicijo, kar zadeva uspešne trenerje v smučarskih skokih.

Mednje sodi tudi Stefan Horngacher, ki je Stocha, dvakratnega olimpijskega prvaka iz Sočija '14, po dveh zanj slabših sezonah, ki ju je v skupnem seštevku svetovnega pokala končal na devetem in 22. mestu, znova popeljal v vrh. Potem ko se je 47-letnik iz Wörgla dolgo kalil kot pomočnik glavnih trenerjev (na Poljskem in v Nemčiji), je lansko pomlad sam prevzel vodenje poljskih smučarskih skakalcev. In jih znova preporodil.

Sadove dobrega dela v pripravljalnem obdobju so začeli obirati že poleti, ko je bil Maciej Kot razred zase v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), v kateri si je s precejšnjim naskokom izbojeval lovoriko. Sledil je dober štart na snegu in še boljše nadaljevanje z zgodovinsko prvo moštveno zmago Poljakov v svetovnem pokalu. Ob Stochu in Kotu sta svoj delež k ekipnemu podvigu v Klingenthalu prispevala tudi Dawid Kubacki in Piotr Zyla.

Horngacherjevi varovanci igrajo vidne vloge tudi na novoletni turneji, kar še posebej velja za Stocha, ki je po dveh preizkušnjah vodil v seštevku tega znamenitega tekmovanja. »Upal sem na to, sanjal o tem, nisem pa tega pričakoval,« je priznal 47-letni Avstrijec in v nadaljevanju razkril skrivnost zadnjih Kamilovih uspehov. »Stoch je bil pogosto zadovoljen le ob zmagah, porazov pa ni znal sprejemati. Rekel sem mu, naj se ne živcira za sleherno malenkost in naj le uživa v skokih, v katerih je že tako ali tako eden od največjih, zato se mu ni treba več nikomur dokazovati,« je Horngacher razkril, kako je pri Stochu spremenil miselnost in ga vrnil v zmagovito smučino.

Heinz Kuttin je leta 2014 stopil v velike čevlje Alexandra Pointnerja, enega od najuspešnejših skakalnih trenerjev nasploh. Že v prvi sezoni za krmilom avstrijske reprezentance je Stefana Krafta popeljal do lovorike na novoletni turneji, ki se je zdaj 23-letniku s Solnograškega dolgo nasmihala tudi to pot. Z 18. mestom v Innsbrucku, kjer je domači tabor napadla viroza, pa si je Kraft, ki je imel prav tako kot Michael Hayböck želodčne težave, pokvaril izhodišče.

Kuttin je bil tudi sam uspešen skakalec, med drugim si je leta 1991 v Predazzu priskakal naslov svetovnega prvaka na srednji napravi, skupaj s Horngacherjem sta tedaj prispevala pomemben delež tudi k moštvenemu zmagoslavju rdeče-belo-rdečih »orlov«. Med številnimi Avstrijci na trenerski tribuni ni zaznati rivalstva. »Med nami vlada iskren in pošten odnos. Takšen je sicer tudi moj do skakalcev,« je 45-letni Korošec pojasnil, kaj je ob trdem delu zelo pomembno za dobro vzdušje v moštvu, ki posledično prinaša tudi uspeh.