Žan črtal Bad Gastein, Rok po kolebanju ne

Deskanje na snegu: Enako kot v Lackenhofu tudi ta konec tedna Slovenci le posamično, ekipno pa ne.

Objavljeno
11. januar 2018 21.24
Žan Košir, tekma za svetovni pokal v deskanju na snegu, 28.1.2017, Rogla [žan košir, snowboard
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Olimpijske igre so vse bliže, domača postaja svetovnega pokala v deskanju na snegu na Rogli pa že trka na vrata, kar je ta hip najuspešnejša slovenska tekmovalca pahnilo v razmislek, ali se udeležiti današnjega divjega paralelnega slaloma v Bad Gasteinu. Po kolebanju je Rok Marguč prikimal, Žan Košir pa odkimal.

Rezultati prejšnje preizkušnje so odličen veter v jadra pred vrhuncema sezone. Drugo mesto je Marguču po negotovosti po neprepričljivi prejšnji zimi dalo vedeti, da je še vedno v stiku z najboljšimi; Košir pa je s 4. mestom dokazal, da mu dolga odsotnost ni vzela toliko moči, da bi bil nekonkurenčen. Kljub temu pa je nekaj časa kazalo, da ju v Bad Gasteinu ne bo.

Košir, ki bo na OI branil slalomsko srebro in veleslalomski bron, je – v duhu »politike« te zime, da odbira zgolj izbrane tekme – že vnaprej odpovedal udeležbo v Bad Gasteinu, pa čeprav gre za eno njegovih priljubljenih prizorišč, saj je na njem vpisal dve od štirih zmag v svetovnem pokalu in se obenem še dvakrat povzpel na zmagovalni oder. Tokrat ga je žrtvoval za pripravo za Roglo, saj je bilo v Lackenhofu očitno, da celotnega tekmovanja v istem ritmu njegovo telo ne zdrži. V polfinalu in malem finalu ga je spodaj zmanjkalo.

Tudi Marguč je dolgo tehtal, ali je večerni »dirkaški« spektakel na progi Buchebenhang nasproti mestnih term, ki letos praznujejo pol stoletja obratovanja, smiseln – in se naposled odločil, da je, da ne bi padel iz tekmovalnega ritma. Navsezadnje je polovico vseh uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu (štiri) vpisal ravno v slalomu, v tej disciplini je bil pred petimi leti v Stonehamu tudi svetovni prvak. Njegov največji zadržek je bil, da ima v tej zimi za seboj malo slalomskega treninga.

»V tej sezoni je bilo slalomskih treningov res manj. Prizorišče je specifično, tekma tu ravno tako. Divja. Zato sem kolebal in okleval, a sem se na koncu le odločil, da potujem v Bad Gastein. Zadnji uspeh je bil prelomen, vrnilo se je veselje do tekmovanj, po takšnem rezultatu je precej lažje nadaljevati,« je pojasnil Marguč in dodal, da se mu kakovosten trening zadnjih tednov na Rogli že obrestuje.

Kljub izjemnemu koraku naprej v Lackenhofu pa glavni trener Izidor Šušteršič ni bil v celoti zadovoljen z doseženim. Prepričan je namreč, da so tudi Tim Mastnak in Jure Hafner, morda tudi Gloria Kotnik, sposobni poseči (vsaj) v bližino zmagovalnega odra. »Tim in Jure na treningu dokazujeta, kako hitra sta, vendar pa bosta morala tudi na tekmah opraviti svoje delo tako, kot je treba. Zagotovo sta sposobna priti vsaj v izločilne boje,« zatrjuje Šušteršič, ki bo po današnji posamični preizkušnji ponovil vajo iz Lackenhofa in se bo s tekmovalci vrnil domov še pred sobotno ekipno slalomsko preizkušnjo.

V kader se vrača Črt Ikovic (namesto Koširja), ki je zadnjo postajo izpustil. Raje se je brusil na tekmah FIS na Češkem in si dvakrat pokoril resda okrnjeno konkurenco. Vnovič bo nastopila tudi Iva Polanec.