Žan Košir do stopničk tudi na Rogli

Slovenski deskar Žan Košir je na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu znova stopil na stopničke.

Objavljeno
31. januar 2015 13.53
ROK FLANDER
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Rogla - Slovenski deskar na snegu Žan Košir je znova razveselil svoje navijače. Na tekmi za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu na Rogli je osvojil odlično tretje mesto. Zmage se je veselil Američan z ruskim potnim listom Vic Wild, ki je v finalu premagal krvnika obeh Slovencev Mirka Felicettija (+ 0,25). Italijan je v četrtfinalu najprej izločil Roka Marguča, v polfinalu pa še Koširja.

Slednji je tokrat resda ostal brez finalnega nastopa, je pa vodilni v skupnem seštevku paralelnih disciplin vnovič, že četrtič to zimo, stal na stopničkah za zmagovalce. Po zmagi in dveh drugih mestih je na domači tekmi na Rogli stal še na najnižji stopnički, s čimer je še povečal prednost na vrhu razpredelnice skupnega seštevka svetovnega pokala.

V četrtfinalu se je Košir pomeril s Švicarjem Nevinom Gallmarinijem, ki je storil preveč napak in trenutnemu najboljšemu slovenskemu deskarju na snegu omogočil polfinale z Italijanom Mirkom Felicettijem. Ta je pred tem izločil drugega slovenskega predstavnika Marguča, v polfinalu pa na žalost tudi Koširja, ki je tako prvič v tej sezoni ostal brez finalnega nastopa.

No, stopničke mu kljub temu niti danes niso ušle. V malem finalu je 30-letnik ugnal Švicarja Kasparja Flütscha (+ 0,52) in domačo tekmo končal na tretjem mestu.

»Nisem najbolj zadovoljen, kajti videl sem, da so navijači po porazu v polfinalu utihnili. Očitno sem vozil napačno linijo, zato so se napake kar vrstile. Priložnost sem zamudil, malo mi je težko, zagotovo pa jo bom še imel. Pa tudi tretje mesto in nova uvrstitev na stopničke je lep dosežek,« je dejal Tržičan, ki kljub svoji dvanajsti uvrstitvi na stopničke v svetovnem pokalu ni bil povsem zadovoljen z doseženim. 

Košir najhitrejši že v kvalifikacijah

Že po razpletu dopoldanskih kvalifikacij sodeč je bil glavni kandidat za zmago domači as in nedavni svetovni podprvak iz Kreischberga Košir, ki je s časom 1:04,00 prvega zasledovalca, presenetljivega Rusa Stanislava Detkova, pustil za sabo za sekundo in desetinko. Tretji najhitrejši je bil olimpijski junak, Američan z ruskim potnim listom Vic Wild (+ 1,12), četrti pa še en slovenski adut Rok Marguč (1,16).

Drugih Slovencev v izločilnih bojih ni bilo, sreča je obrnila hrbet predvsem Jerneju Demšarju, ki je bil enako hiter kot zadnji uspešen kvalifikant Anderson, ki pa je bil nekoliko hitrejši v dodatni vožnji. Blizu je bil tudi Tim Mastnak na 29. mestu, Rok Flander je bil 26., medtem ko Jure Hafner (37.), Črt Ikovič (43.) in Jure Retužnik (44.) niso bili dovolj hitri niti za drugi kvalifikacijski nastop. Razočaran bo z Rogle odšel tudi favorizirani Italijan Roland Fischnaller, ki je obtičal na 18. mestu in ostal brez finalnih bojev. V ženski konkurenci je bila dopoldne najhitrejša Avstrijka Marion Kreiner, domače zastopnice pa so obtičale precej v ozadju: Gloria Kotnik na 32. mestu, Patricia Mastnak na 39., Iva Polanec pa tik za njo.

 

Izidi, moški:

1. Vic Wild (Rus)

2. Mirko Felicetti (Ita)

3. Žan Košir (Slo)

4. Kaspar Fluetsch (Švi)

5. Andrej Soboljev (Rus)

6. Valerij Kolegov (Rus)

7. Nevin Galmarini (Švi)

8. Alexander Bergmann (Nem)

9. Stanislav Detkov (Rus)

10. Rok Marguč (Slo)

...

17. Jernej Demšar (Slo)

19. Tim Mastnak (Slo)

26. Rok Flander (Slo)

37. Jure Hafner (Slo)

43. Črt Ikovič (Slo)

44. Jure Retuznik (Slo)