Žan mora biti pravi za štiri tekme v 9 dneh

V Hinterstoderju danes (9.30) začetek veleslalomskega supertedna.

Objavljeno
25. februar 2016 21.37
Špela Robnik
Špela Robnik

Hinterstoder – Dolg premor so imeli veleslalomisti v svetovnem pokalu zaradi dveh odpadlih tekem, zato pa jih toliko bolj peklenski ritem čaka v teh dneh, ko bo v dobrem tednu dni zanje mimo kar pol sezone. Slaba forma v tem času bi zato lahko bila pogubna, to dobro ve tudi Žan Kranjec, ki iz Japonske ni prinesel najboljše popotnice.

Na Daljnem vzhodu je bila njegova težava v pristopu, tega se 23-letnik dobro zaveda. V analizah zato ni odkrival tople vode, na naslednjih tekmah se bo moral proge lotiti drugače, brez strahospoštovanja, več bo moral tvegati. S tem je imel sicer Kranjec težave že v preteklosti. »Na treningih poskušam smučati z največjimi obremenitvami. Ko mi bo to prišlo v kri, bi mi moralo biti lažje. Od tega so ponavadi v veliki meri odvisni moji nastopi, to se mi je že dogajalo,« je dejal gorenjski smučar, ki pa je po zadnjih treningih v Reiteralmu zadovoljen s svojim smučanjem. »Lahko sem hiter, zdaj pa moram tako smučati tudi na tekmi. Če mi bo to uspelo, sem prepričan, da sem spet lahko visoko.«

Tudi v Hinterstoderju je slovenska reprezentanca trenirala v preteklih tednih, Kranjec pa tako že ve, kaj ga čaka. »Koristilo mi je, da sem spoznal teren. Proga mi je kar všeč, sicer ima nekaj ravnine, a mislim, da tudi z njo ne bi smel imeti težav. Tudi podlaga je menda dobro pripravljena,« je še povedal veleslalomist, ki je bil v zadnjih dveh mesecih prikrajšan za dve tekmi svetovnega pokala. Kajpak bi si takšen ritem, od danes do prihodnje sobote v Kranjski Gori se bodo namreč zvrstili kar štirje veleslalomi, bolj želel v decembru, ko je lepo presenetil z 12. mestom.

»V zadnjem času je bilo res malo tekem, zdaj pa bo ritem toliko bolj naporen. Dobro bi bilo biti v formi. Veliko se še lahko spremeni na teh tekmah,« se je zavedal pred današnjim štartom, na katerem se mu bo iz slovenske reprezentance pridružil Klemen Kosi, ki ga jutri čaka še superveleslalom z Boštjanom Klinetom in Martinom Čatrom, kandidata za štartno četrto mesto pa sta Tilen Debelak in Mišel Žerak. Drugega veleslalomista za nedeljsko tekmo bo glavni trener Klemen Bergant določil naknadno.

Zanimivo bo videti, kaj bo preostalih pet veleslalomskih obračunov v sezoni še prineslo v boju za mali kristalni globus. Vodilni Marcel Hirscher se je na domači konec tedna pripravljal posebej intenzivno, zadržati bo namreč moral zlasti nov napad odličnih Francozov.

Štartna lista

1. Thomas Fanara (Fra)

2. Henrik Kristoffersen (Nor)

3. Mathieu Faivre (Fra)

4. Alexis Pinturault (Fra)

5. Victor Muffat-Jeandet (Fra)

6. Marcel Hirscer (Avs)

7. Fritz Dopfer (Nem)

8. Felix Neureuther (Nem)

9. Tim Jitloff (ZDA)

10. Stefan Luitz (Nem)

...

29. Žan Kranjec (Slo)

69. Klemen Kosi (Slo)