Henriku je pomembno le to, da se na smučeh zabava

Norvežan Henrik Kristoffersen je v Kitzbühlu dosegel peto slalomsko zmago v tej sezoni.

Objavljeno
24. januar 2016 21.20
Mojca Finc
Mojca Finc

Kitzbühel – »V Kitzbühlu tako zahtevnega slaloma kot letos še nisem izkusil. Tako drseče in ledeno še ni bilo,« je po šestem slalomu sezone dejal avstrijski as Marcel Hirscher. Prvo progo je uspešno presmučalo 40 tekmovalcev od 84! Vodilni v disciplini Henrik Kristoffersen je dosegel 12. čas, v drugo pa prikazal prvovrstno predstavo in slavil še petič v tej zimi.

Zdi se, da so bile letošnje kitzbühelske tekme zaklete. Po vratolomnem smuku na Petelinjem grebenu, ki je terjal tri grozljive padce izkušenih tekmovalcev, se je dramatično začelo tudi na slalomski progi Ganslern. Prvi se je na brutalno leden teren pognal nekdanji olimpijski prvak Italijan Giuliano Razzoli in nastop končal že v uvodnih sekundah. Zaradi poškodbe kolena (strgal si je vezi) je ponj moral helikopter.

Tudi prvi slalomist zime Kristoffersen ni brezhibno prebral vseh visokih valov, s katerimi je postreglo slalomišče. Na prvi progi si je nabral kar 85 stotink zaostanka za vodilnim Fritzem Dopferjem. A v drugo je bil njegov eksplozivni ples med količki razred zase. Zdelo se je, kot bi mu gorelo pod nogami. Na seznam zmag v tej sezoni je Val d'Iseru, Madonni di Campiglio, Adelbodnu in Wengnu dodal še prestižni Kitzbühel. »Po napaki na prvi progi je bilo težko verjeti, da je zmaga še dosegljiva. Na drugo sem se pognal na vse ali nič. Odzval sem se pametneje kot v prvem nastopu. Napredovanje z 12. mesta je gotovo eden od največjih dosežkov v moji karieri,« je navdušeno pripovedoval 21-letnik, ki izžareva neobremenjenost, iz njegovih nastopov je razbrati, da se na smučeh izjemno zabava.

Na šestih slalomih v sezoni je brez najvišje stopničke ostal le enkrat. Kitzbühel je zapustil z osmo zmago v karieri in statusom najboljšega norveškega slalomista po številu zmag v tej disciplini. Prehitel je Finna Christiana Jaggeja, Vikingom pa v tej sezoni zagotovil 14. zmago na 23 tekmah.

Slavje je imelo dodano vrednost zaradi pičlih treh stotink prednosti pred Hirscherjem. Avstrijec, ki je v tej zimi mlajšega tekmeca premagal le v Santa Caterini, je dejal, da je z 2. mestom zelo zadovoljen. »Henrik je v izjemni formi. Je pač najboljši. A povedal sem mu, da mi bo poraz zaradi pičlih stotink počasi začel najedati živce,« je dejal tekmovalec, ki ima v zbirki tri slalomske globuse. Tretji je bil Nemec Dopfer. »Premagala sta me zgolj najboljša slalomista na svetu. To lahko sprejmem,« je bil zadovoljen z izplenom.

Ob predčasnem koncu sezone za vodilnega v skupnem seštevku Aksla Lunda Svindala je Hirscher (od Norvežana ga loči še 27 točk) imenoval Kristoffersena za glavnega tekmeca za veliki kristalni globus. »Če bo nadaljeval v ritmu zadnjih šestih tekem, bo hud nasprotnik. Lahko zmaga na devetih tekmah. Spominja me name, ko sem v eni od preteklih sezon osvojil stopničke 11-krat na dvanajstih preizkušnjah,« je Hirscher povedal o Kristoffersnu, v skupnem seštevku je med njima 118 točk razlike. »Marcel je favorit,« mu je odgovoril Norvežan in dodal, da mu je trenutno pomembno le to, da se na smučeh zabava. Naslednjo priložnost za dvoboj bosta slalomska velemojstra imela jutri na nočni tekmi v Schladmingu.

Točkovna ničla Slovencev

Slovenska reprezentanca v tej sezoni še ni osvojila slalomskih točk. Medtem ko od mladega Štefana Hadalina, ki šele preizkuša terene v svetovnem pokalu, še ne gre pričakovati preveč, pa to ne velja za izkušenega Matica Skubeta. »V Kitzbühlu je vedno težko. Podlaga je bila zahtevna za nekaj prvih številk, nato pa je bilo lažje, ker so se naredili robovi. Treba je bilo dobro smučati in si upati – nekaj fantov iz ozadja si je, žal Matic ni bil med njimi. Nastopil je slabo. Na tak način na tekmah svetovnega pokala ne gre,« je dejal glavni trener za tehnične discipline Klemen Bergant.


Izidi moškega slaloma

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:43,96

2. Marcel Hirscher (Avt) +0,03

3. Fritz Dopfer (Nem) +0,45

4. Mattias Hargin (Šve) +0,79

5. Patrick Thaler (Ita) +1,25

6. Jonathan Nordbotten (Nor) +1,48

7. Felix Neureuther (Nem) +1,56

. Christian Hirschbühl (Avt) +1,56

9. Marco Schwarz (Avt) +1,61

10. Manfred Mölgg (Ita) +1,81

Brez finala

36. Matic Skube (Slo)

38. Štefan Hadalin (Slo)

 

Svetovni pokal, skupno (23):

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 916 točk

2. Marcel Hirscher (Avt) 889

3. Henrik Kristoffersen (Nor) 771

4. Kjetil Jansrud (Nor) 621

5. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 440

6. Felix Neureuther (Nem) 431

7. Peter Fill (Ita) 430

8. Adrien Theaux (Fra) 403

9. Alexis Pinturault (Fra) 397

10. Hannes Reichelt (Avt) 353

...

60. Klemen Kosi (Slo) 84

61. Boštjan Kline (Slo) 81

92. Žan Kranjec (Slo) 38

101.Martin Čater (Slo) 24

 

Slalom (6):

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 580 točk

2. Marcel Hirscher (Avt) 420

3. Felix Neureuther (Nem) 223

4. Fritz Dopfer (Nem) 179

5. Aleksander Horošilov (Rus) 174

6. Stefano Gross (Ita) 161

7. Giuliano Razzoli (Ita) 156

8. Patrick Thaler (Ita) 151

9. Julien Lizeroux (Fra) 134

10. Marco Schwarz (Avt) 128