Zaostanek je resda večji, a naše delo je, da ga zmanjšamo

Najboljša ženska trojica v Leviju precejšen korak pred konkurenco.

Objavljeno
12. november 2017 22.32
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Uvodni ženski slalom sezone za svetovni pokal v Leviju je razkril, da Slovakinja Petra Vlhova, Američanka Mikaela Shiffrin in Švicarka Wendy Holdener sodijo v razred višje od preostale konkurence. »Resda so zdaj korak pred vsemi, a zaostanek za njimi na prvi tekmi je bil večji, kot bo na naslednjih. Naše delo je, da ga zmanjšamo,« je poudarila Ana Bucik, z 9. mestom najboljša v slovenski vrsti.

Najhitrejša trojica je na uverturi zime zares odstopala, že četrtouvrščena Švedinja Frida Hansdotter si je nabrala za več kot dve sekundi zaostanka za zmagovalko Vlhovo. Poleg Bucikove si je v slovenski reprezentanci točke prismučala še Maruša Ferk na 17. mestu. Primorka je bila od Vlhove počasnejša za 3 sekunde in 26 stotink, Gorenjka za skoraj štiri sekunde.

»Ne morem reči, da sem v želeni formi, sem pa z rezultatom zadovoljna. Vesela sem, da mi je z ne prav dosti treninga uspelo priti do te uvrstitve. Seveda obstajajo pomanjkljivosti, ki jih bom odpravila po določenem številu treningov in prevoženih količkov. Verjamem, da bom potem še bolje smučala,« je po svojem drugem najboljšem slalomskem rezultatu v karieri razmišljala Bucikova. Višje je bila le na Zlati lisici, ko je bila sedma.

Oba njena nastopa na Laponskem sta bila na štartu bolj odločna kot v prejšnji zimi, v nadaljevanju pa se je pod smuči prikradlo več napak. »V poletnem obdobju sem se trudila na treningih izpiliti štart, saj sem v minuli sezoni precej časa izgubila pri uvodnih količkih. Na prvi progi je bil moj najslabši prikaz na prehodu iz ravnine v cilj, na drugi pa sem predvsem v zgornjem delu naredila precej napak, medtem ko sem srednji del dobro odsmučala,« je komentirala najboljša slovenska slalomistka, ki bo na treningih delala na tem, da bi že ob naslednji priložnosti vso progo presmučala v slogu, s kakršnim je v Leviju postregla na najhitrejših delih. Zaveda se, zakaj njen slalom še ni na ravni, ki si jo želi v nadaljevanju, v najlepši luči bi se rada pokazala zlasti ob vrhuncu zime, na olimpijskih igrah. Tokrat je imela tudi nekaj treme, saj je v zimo štartala s pet centimetrov daljšimi smučmi; zdaj merijo 160 cm.

Med poletno-jesenskimi treningi je slovenska vrsta večkrat vadila tudi z zmagovalko slalomske uverture Vlhovo. »Takšna primerjava na treningih je zagotovo dobrodošla. Upam, da bomo precej sodelovali tudi v prihodnje, saj ob takšni tekmovalki iz prve roke vidiš, kje si,« je Bucikova razkrila, kako lahko še dodatno napreduje.

Vlhova je novo sezono v svoji paradni disciplini začela tam, kjer je končala prejšnjo: na najvišji stopnički. Za seboj je pustila slalomsko kraljico Shiffrinovo, lastnico štirih globusov v tej disciplini (osvojila jih je v zadnjih petih sezonah, brez je ostala le v zimi 2015/16, ko se je poškodovala). Američanka je v prejšnji sezoni zmagala na šestih tekmah od devetih! »Mikaela je izjemno močna in hitra, skratka težka tekmica, prav zato sem zelo vesela, da sem jo premagala,« je dejala 22-letna Slovakinja, za katero skrbi Livio Magoni, nekdanji trener športno upokojene zvezdnice belih strmin Tine Maze.