Zaradi napačne palice ob lepo uvrstitev

Smučarski teki: Katja Višnar po končnem 21. mestu le s težavo zadrževala solze.

Objavljeno
23. februar 2017 22.45
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Lahti – Na 51. nordijskem SP v Lahtiju so sinoči podelili prvi sveženj kolajn, s katerimi so se ovenčali najboljši smučarski tekači in tekačice v šprintu v prostem slogu. Na slovesni razglasitvi sta bila seveda najbolj nasmejana svetovna prvaka, Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Italijan Federico Pellegrino, v slovenskem taboru pa niso bili zadovoljni s končnim iztržkom.

Po kvalifikacijah je od naših najbolje kazalo Katji Višnar, ki je 1400 metrov dolgo progo pretekla v izvrstnem času 3:05,56. Zaostala je le za Fallo (3:03,14) in domačo biatlonko Mari Laukkanen (3:05,51). V četrtfinalu pa je 32-letni Blejki, ki že dolgo živi na Norveškem, v gneči kmalu po štartu ena od tekmic pohodila palico in ji jo zlomila. Na srečo je bil reprezentančni trener, Italijan Stefano Saracco, blizu, tako da je Katji hitro predal novo.

Višnarjeva se je odločno pognala v lov za skupino, jo že na začetku vzpona dohitela in na vrhu tudi prehitela, pri dolgem spustu pa je začela izgubljati. Od daleč je bilo videti, kot da so ji pošle moči, potem ko je v cilj pritekla kot peta in izčrpana obležala v snegu. Toda v mešani coni je razložila, da ji tekmic ni uspelo zadržati za seboj zaradi napačne palice, s katero se ni mogla najbolje poganjati.

»Očitno je bil moj štart za malenkost prepočasen, zaradi česar sem se znašla v gneči, v kateri se mi je zgodilo, kar se mi je. Na srečo sem hitro dobila novo palico. Potem ko sem spet ujela tekmice, sem se sredi klanca odločila, da bom napadla na vso moč in poskušala kot prva priti na vrh. Čeprav sem tekla po celem snegu, sem grizla in uresničila svoj načrt. Toda potem sem bila brez pravih možnosti, ker je bila palica brez pravega paščka, tako da nisem imela želenega oprijema. Upala sem sicer, da se bo od nekod pojavil nekdo in mi izročil pravo, kar pa se na žalost ni zgodilo,« je Višnarjeva razložila, zakaj je bila v ciljnem šprintu nemočna, kar zadeva napredovanje v polfinale.

Ker se je počutila izjemno močno in je verjela, da lahko doseže vidno uvrstitev, je bilo njeno razočaranje po 21. mestu toliko večje. Le s težavo je v sebi zadrževala solze žalosti. »Ne vem, zakaj se je to zgodilo ravno meni, ampak šport je šport in takšne stvari se na žalost dogajajo. Škoda,« je pripomnila s tresočim glasom. Že pred štartom kvalifikacij si je dala jasno vedeti, da (si) bo pokazala, kam dejansko sodi – blizu vrha. »Bila sem dobro na poti, prepričana sem, da bi se brez tega zapleta s palico brez težav prebila naprej,« je presodila in poudarila, da je bil njen glavni cilj uvrstitev v finale.

Kar se ji je zgodilo včeraj, bo poskušala čim prej pozabiti in vso energijo usmeriti proti nedeljskemu šprintu dvojic, v katerem se bo poskušala skupaj z Ano Marijo Lampič zavihteti čim višje. Nadarjena tekačica iz Valburge pri Smledniku, ki se je kot trideseta v kvalifikacijah skozi šivankino uho prebila v četrtfinale, je tekmo končala kot dvajseta, torej tik pred Višnarjevo. S svojim nastopom pa ni bila zadovoljna. »Pričakovala sem uvrstitev vsaj med najboljšo petnajsterico, ki je bila moj cilj. Vendar pa se je že v kvalifikacijah videlo, da nisem spočita, zato ni šlo,« je razkrila Lampičeva in dodala, da so zjutraj opravili še en trening s poskoki, kar pa se je izkazalo za napako.

Edina zadovoljna v slovenskem taboru je bila včeraj najvišje uvrščena Alenka Čebašek, ki je zasedla 18. mesto. »Glede na moje šprinte je to zame kar lep rezultat,« je ocenila 27-letna Blejka, pohvalila fenomenalne smuči, sijajnega vzdušja, ki so ga pripravili gledalci na skoraj nabito polnih tribunah, pa ni občutila, ker je med tekom in pripravah zanj v svojem svetu.

Naša četrta šprinterka Vesna Fabjan je po 16. kvalifikacijskem dosežku pristala na končnem 26. mestu. »Bronhitis, ki se me je lotil pred mesecem dni, me je precej zdelal, tako da nisem mogla izvleči več, kot sem. Zdaj bo treba to tekmo prespati in razmisliti, kako naprej,« je bila ob Lampičevi in Višnarjevi vidno nezadovoljna tudi Fabjanova. Med moškimi je bil od naših najbližje četrtfinalu Miha Šimenc, ki je s 35. mestom trideseterico zgrešil za pičle 1,53 sekunde.