Zdaj bo jasno, kdo je največji »pesjan«

Filip Flisar v Val Thorensu začenja decembrski tour in novo sezono.

Objavljeno
09. december 2016 02.29
Špela Robnik
Špela Robnik
Val Thorens – Smučarski kros kot ena najmlajših in najprivlačnejših smučarskih panog vsako leto pridobiva na veljavi, v tej zimi je dobil tvoj svojo različico novoletne turneje. Ta se začenja že z jutrišnjo prvo tekmo v Val Thorensu, s seboj pa prinaša tudi določene spremembe pravil, o katerih je spregovoril prvi slovenski adut Filip Flisar.

Svetovni prvak in lastnik kristalnega globusa ima za seboj naporen mesec zadnjih priprav, a pred njim je še veliko hujši ritem tekmovanj. Ko so zaprli Stelvio, se je skupaj z italijansko in ameriško reprezentanco preselil na Pitztal. Trening je bil dober, četudi idealnih razmer zaradi malo slabšega vremena ni bilo. V močni konkurenci so se na avstrijskem ledeniku udarili tudi na prvi tekmi evropskega pokala, a se generalka Flisarju ni najbolje posrečila, ostal je izven trideseterice. »Ni mi šlo, v kvalifikacijah sem naredil veliko napako in se tik pred ciljem skoraj ustavil. A to niti ni več pomembno. Zdaj sem tu na treningih v Val Thorensu že dosegal dobre čase, smučam spodbudno, tako da ni skrbi,« je sporočil s francoskega prizorišča.

Tam je pred letom dni stal na zmagovalnem odru in podobno si želi začeti tudi letos. Val Thorens mu v preteklosti ni najbolj ustrezal, toda lani je prekinil ta urok. Živčnosti pred prvi tekmo ni, saj ve, da smuča dobro in že komaj čaka, da se postavi na štart. »Želim biti čim boljši. Če sem bil lani drugi, zakaj ne bi bil letos prvi? Smučal bom na polno, samozavesten sem, bomo videli, kaj bo to prineslo,« je razmišljal pred začetkom sezone. »Proga je odlična, malo je spremenjena. Končno je malo drugačna, saj je bila enaka zadnjih pet let, kar je dobro. Bolj mi ustreza, bolj je zanimiva, več se dogaja in večji užitek je smučati na njej,« je opisoval in bil vesel tudi idealnih razmer, v katerih smučajo te dni: v soncu, brez vetra in temperaturah okoli ničle.

Za njimi sta tako že dva dneva uradnih treningov in tudi kvalifikacije (17. čas), ki pa se jih Flisarju niti ne bi bilo treba udeležiti. Na decembrskem touru šestih tekem na štirih prizoriščih, ki bo trajal do 22. t. m., bodo namreč preizkušali nov sistem kvalificiranja. In sicer bo imelo vnaprej zagotovljen nastop na tekmi osem najboljših tekmovalcev v skupnem seštevku. Flisar je minulo zimo končal kot peti in tako za današnjo tekmo že prejel »wild card«. Za drugo tekmo v Val Thorensu se bodo smučarji kvalificirali kar z rezultatom prve tekme. Novost je tudi to, da bo najboljša osmerica lahko na javnem žrebu sama izbirala tekmece, s katerim se bo pomerila v osmini finala.

»Tako bo malo bolj do izraza prišla tudi taktika. Mislim, da smo s tem tekmovalci tudi dobili določen glas. Zdaj lahko izpostaviš, kdo je tisti, ki ga nihče noče za tekmeca, kdo igra grdo igro,« je pripomnil 29-letni Mariborčan, sicer eden najbolj priljubljenih v karavani. Ima koga na črnem seznamu? »Kar nekaj jih je. Francoska brata Midol sta gotovo med njimi, saj se vedno prerivata in če je treba, poškodujeta tekmeca. Tudi kakšni Kanadčani znajo biti 'pesjanski',« je dejal v svojem slogu.

Nov sistem kvalifikacij je pozdravil tudi zato, ker jih v naslednjih tednih res čaka peklenski ritem, brez dneva premora. »'Wild card' ti lahko prinese en nastop manj, kar pa na koncu že lahko veliko pomeni,« je zaključil Flisar, ki bo danes (13) na tekmi edini slovenski tekmovalec, Blaž Ogorelc in Matic Masterl sta namreč poškodovana.