Zdaj ima Lara Gut končno mir pred vprašanji o globusu

Smučarka Lara Gut kot prva Švicarka po letu 1995 in Vreni Schneider postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Objavljeno
14. marec 2016 20.19
Špela Robnik
Špela Robnik

St. Moritz – Bil je 2. februar 2008, ženski smuk v St. Mortizu. S številko 47 se Tina Maze senzacionalno zavihti do svoje prve smukaške zmage. A zbrane v cilju že nekaj številk pred tem obnori neustrašna 16-letnica. Z veliko prednostjo smuča proti prvemu mestu, a nato pade in brez ene smučke pridrsa čez ciljno črto. Šele ko si obriše sneg z očal, se zave, kaj ji je uspelo.

Kakšna nepozabna tekma je bila to, glavni junakinji pa Lara Gut in Tina Maze, ki ju je vse odtlej družilo neko posebno zavezništvo. Obe močnih značajev, ostri, če je treba, tudi uporniški, individualistki. Tedaj sta prvič skupaj stopili na zmagovalni oder, Gutova je po padcu le za stotinko zaostala za tedaj vodilno Avstrijko Mario Holaus, Mazejeva jo je prehitela za 0,35 s. Obe presenečeni, presrečni. Mlada Švicarka je čez noč postala eno najbolj obetavnih smučarskih imen. Od nekdaj je nastopala v vseh disciplinah in mnogi so menili, da je le vprašanje časa, kdaj bo stopila na smučarski prestol. S 17 leti in 237 dnevi je istega leta na isti progi postala najmlajša zmagovalka superveleslaloma v zgodovini, osvojila dva srebrni kolajni na SP 2009, nato pa se poškodovala. Okrevanje je trajalo dlje, ko so pričakovali, pa vendar je še pred 25. letom postala dobitnica velikega kristalnega globusa.

Res so njeno skupno zmago pospremile številne poškodbe tekmic, najprej Anne Fenninger, nato Mikaele Shiffrin, pa nazadnje Lindsey Vonn. A ni zato končni uspeh, o katerem med sezono ni želela niti slišati, nič manj zaslužen. Še zlasti, ker je Gutova, z izjemo tistih »hudobnih« opazk na račun poškodbe Vonnove, v tej sezoni delovala bolj zrelo, bolj zanesljivo in ni popuščala v boju s slovito Američanko. Šest zmag in 11 uvrstitev na zmagovalni oder ji je pred zaključnimi tekmami že prineslo dovolj veliko prednost, da je Nemka Viktoria Rebenburg s »toplo-hladno« sezono in 355 točkami zaostanka ne more več ujeti. Tekmici je sicer sporočila, da se že lahko veseli, saj bo v St. Moritzu nastopila le na treh od štirih tekem, vendar pa se Švicarka ni želela vdati veselju. »Konec bo po zadnji tekmi, vse dotlej pa se ne želim prehitro veseliti in medtem stakniti kakšne poškodbe. Do nedelje je še daleč,« je dejala zmagovalka zime »No, imam pa končno mir pred vprašanjem, ali bom osvojila kristalni globus,« je še dejala v svojem slogu.

Tipično za Gutove. Tudi njen oče Pauli, ki je v največji meri zaslužen za njeno uspešno kariero, je hitro ohladil čustva. Navsezadnje si Lara zelo želi osvojiti tudi superveleslalomski globus, za katerega mora na zadnji tekmi nadoknaditi še 19 točk za Vonnovo in ubraniti napad Avstrijke Cornelie Hütter. Ne, slavje še ne pride v poštev. Tako ali tako pa Lara nikdar ni počela tega, kar so od nje pričakovali drugi. Trenirala je sama, s svojo ekipo, eksperiment z združitvijo s švicarsko reprezentanco se je hitro končal. Očeta so v zadnjih letih mnogi kritizirali, češ da vrhunska smučarka z njim ne dobi pravih usmeritev, tudi zanjo pa »šefovski« status v ekipi ni najboljši. A sta v zadnjih letih le spustila blizu nekaj strokovnjakov, med drugim Karla Frehsnerja, nekdanjega trenerja Didierja Cucheja, kar se je hitro izkazalo za dobro potezo. Ko je Gutova zamenjala še proizvajalca smuči, se na Head privadila brez težav, je bilo vse nared za najboljšo sezono doslej. Boljša je bila le še v zimi 2013/14 s sedmimi zmagami in končnim tretjim mestom. Zdaj še nekoliko starejša in pametnejša se je naučila, da mora biti osredotočena le na smučanje. Vse do zadnje dirke. Šele potem bo na vrsti praznovanje.