Že po prvi tekmi imela več intervjujev kot zmagovalka

Ester Ledecka je vodilna deskarka sezone, a tekmuje tudi v alpskem smučanju.

Objavljeno
09. februar 2016 20.23
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Na tekmi za svetovni pokal v smuku je Ester Ledecka osvojila 24. mesto, kar pa ni ravno podatek, ki bi pritegnil širše množice. Morda le njeno družino in prijatelje. Toda marsikaj se spremeni, če zraven pripišemo, da je prvič nastopila v najmočnejši konkurenci, še najbolj pa zgodbo začini dejstvo, da Čehinja v osnovi ni smučarka, ampak najboljša deskarka na svetu.

Zgolj za primerjavo – Lindsey Vonn se ob prvem nastopu v slalomu v svetovnem pokalu ni uvrstila v finale. Janica Kostelić je ob premierni predstavitvi med elito v superveleslalomu končala na 34. mestu. Blestela ni niti Tina Maze, ki je na prvi tekmi v veleslalomu odstopila na prvi progi. Ester Ledecka je pokazala bistveno več. Na smuku je osvojila 24. mesto.

Boljšega prizorišča za smučarski krst si ne bi mogla želeti. Smuk v Garmisch-Partenkirchnu ima pri ženskah približno takšen sloves kot Kitzbühel pri moških. To je tekma, ki jo od prvega dne priprav čaka celotna smučarska karavana. »Verjetno za ženske ni težjega prizorišča.

Samo poglejte, koliko tekmovalk je odstopilo,« je povedala Ester Ledecka, ki je pred tremi tedni dobila deskarsko tekmo v paralelnem veleslalomu za svetovni pokal na Rogli. Da bi se preizkusila tudi na tekmi za svetovni pokal v alpskemu smučanju, je načrtovala zadnji dve leti. »Šla bom korak za korakom. Velikih prebliskov ne pričakujem,« je priznala 20-letna Čehinja, ki se je pred tekmo v Garmischu večkrat preizkusila v evropskem pokalu.

Sanje bo uresničila, če bo na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah 2018 nastopila tako v deskanju kot smučanju, že letos pa je edina tekmovalka v dveh različnih svetovnih pokalih. »Prizadevam si, da bi tudi v smučanju postala dovolj dobra tekmovalka, da bi imela pravico nastopa na olimpijskih igrah,« je dejala.

Ko se je v Garmischu peljala na vrh proge, je bila še malce nervozna, toda napetost je izginila, ko se je pogovarjala z drugimi tekmovalkami. »Do mene je stopila Tina Weirather in me vprašala, ali sem vodilna deskarka v svetovnem pokalu. Odgovorila sem ji, da sem. Nato mi je čestitala in zaželela srečo,« je dogodek pred startom opisala Ledecka. »Pričakovala sem določeno razliko, toda v resnici je razlika med tekmo v smučanju in tekmo v deskanju še precej večja,« je dejala. »Pri smučanju je ob progi in v cilju bistveno več navijačev kot pri deskanju, zato je vzdušje veliko boljše. Posebno doživetje je tudi to, da ti v cilju čestita takšna šampionka, kot je Lindsey Vonn.«

Ravno dejstvo, da je vodilna v skupnem seštevku deskarskih disciplin, ki tekmuje tudi v alpskem smučanju, je največji magnet za novinarje. »Česa takšnega še nisem doživela. Novinarji so kar naprej želeli moje izjave. Intervju sem imela z nemško, avstrijsko in švicarsko televizijo. Verjetno sem govorila celo več kot zmagovalka,« se je smejalo Čehinji, ki ima med smučarskimi disciplinami najraje superveleslalom. Ravno v tej disciplini je v nedeljo spet prišla med dobitnice točk, saj je v Garmischu osvojila 25. mesto, kamor se je uvrstila s štartno številko 44.

Ester Ledecka ima veliki kristalni globus za deskanje v paralelnih disciplinah že skoraj v žepu. Po nastopih na petih od sedmih prizorišč za svetovni pokal ima 3390 točk, medtem ko jih ima najbližja zasledovalka Rusinja Ekaterina Tudegeševa 2960 točk. Toda sanje Ester Ledecke se ne ustavijo le pri športih na snegu. Precej dobro se znajde tudi v jadralnem deskanju, kar je nova disciplina, v kateri se želi preizkusiti med najboljšimi na svetu.