Fenningerjeva si želi v Tinino ekipo, a ji doma ne pustijo

Smučarka Anna Fenninger, dobitnica velikega kristalnega globusa, protestno zapustila priprave avstrijske reprezentance.

Objavljeno
14. maj 2015 02.18
V. D., šport
V. D., šport
Dunaj – Anna Fenninger je v sporu z avstrijsko smučarsko zvezo neomajna. Noče zamenjati menedžerja Klausa Kärcherja in se podrediti sistemu. Spor je šel tako daleč, da je skupna zmagovalka svetovnega pokala zapustila kondicijske priprave na Cipru.

Pridružil se ji je tudi kondicijski trener Peter Meliessnig. Spor se je začel že pred prejšnjo sezono, ko si je Fenningerjeva želela svojega sponzorja (Mercedes), kar ji zveza (ÖSV) ni dovolila, ker je pač konkurenčen reprezentančnemu pokrovitelju (Audi). Nadaljevalo se je seveda pri delitvi denarja za dosežke, vrhunec pa je bila zahteva, da ima – tako kot Marcel Hirscher – svojega kondicijskega trenerja.

Medijski »ping-pong« se je začel, ko so avstrijski časopisi objavili protestno pismo olimpijske in svetovne prvakinje vodstvu zveze in trenerskemu štabu. Nazadnje je nastal spor menda zaradi Milke. »Lepa Anna« si želi v Tinino ekipo Milkinih deklet. Težava je v banki Raiffeisen, sicer dolga leta glavni pokroviteljici avstrijske reprezentance. Pogodba med zvezo in banko naj bi letos potekla. Bančniki si želijo novo, Fenningerjeva pa se hoče priključiti Milki.

Zaplet spominja na težave Mazejeve s slovensko zvezo pred sedmimi leti in še zlasti Mateje Svet s takratnim ski-poolom. Ne glede na moč avstrijske zveze je pričakovati, da bodo sprejeli kakšen kompromis in Fenningerjevo prisilili, da se bo podredila sistemu in nosila reprezentančne sponzorje, čeprav v zasebni ekipi. Da bi šla po poti Marca Girardellija in tekmovala za Luksemburg ali kakšno drugo drugo državo, pa je ta čas nemogoče. Preveč je omejitev – od dveletnega bivanja v državi, za katero bi želela tekmovati, do dovoljenja zveze.