Želijo si, da jih ne bi podili z domačih smučišč

Slovenske smučarke na treningu prvi dan novega leta. Januar bo postregel s štirimi slalomi, prvi jutri v Santa Caterini.

Objavljeno
04. januar 2016 12.22
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – »Delujemo v okviru proračuna, vendar smo porabili vsa sredstva, ki smo jih privarčevali v prvem delu. Zato z nestrpnostjo pričakujemo sneg doma in posluh za trening na slovenskih smučiščih,« je novoletno željo razkril glavni trener ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik. Narava ga je uslišala, želi si, da bi ga tudi žičničarji.

Slovenske smučarke so koledarsko leto zaokrožile z lepim vtisom. Vseh sedem tekmovalk A-ekipe je v prvi tretjini sezone prismučalo do točk za svetovni pokal, najvišje povratnica po poškodbi Maruša Ferk v Val d'Iseru, ko je v alpski kombinaciji vknjižila 4. mesto. Trener Šteharnik se je razveselil predvsem premikov v miselnosti varovank, ki na tekmah ne taktizirajo, ampak tvegajo in napadajo, niso zadovoljne samo z možnostjo osvojitve točkovnih drobtinic, ampak si želijo več. »Veliko mi pomeni tak njihov pristop: verjamejo vase, prepričane so, da so lahko še boljše. Da bi povsem preklopile na smučanje na meji, vsekakor ne bo šlo čez noč. To je proces, za katerega bodo nekatere potrebovale več časa kot druge,« je razmišljal o napredku reprezentance.

Zadnje dejanje leta 2015 je pripadlo najmlajši v ekipi, 22-letni Ani Bucik. Primorka je na slalomu v Lienzu dosegla uvrstitev kariere, do 17. mesta je prismučala s poškodovanim gležnjem. Čaka jo tudi prvi tekmovalni izziv novega leta, jutrišnji slalom v Santa Caterini (nadomestno prizorišče za odpovedano preizkušnjo v Zagrebu), s katerim se bosta spopadali še Ferkova in Katarina Lavtar. Zadnji decembrski trening v Lienzu je zaradi poškodbe izpustila. »Še vedno čutim bolečine v gležnju, vendar lahko treniram. Na smučeh se dobro počutim in veselim se tekme,« je dejala Bucikova, ki jo čaka slalomsko zelo pester januar, v tekmovalnem koledarju so napovedane štiri tekme. Za silvestrovo je šef ekipe Šteharnik dekletom privoščil osvežitev in polnjenje baterij, a premor je bil kratek, saj se je ekipa prvi dan novega leta že odpravila na snežni trening v Val Palot.

Šteharnikova ekipa, ki je v sezono vstopila z močno okleščenim proračunom, zaradi katerega je s snežnimi pripravami začela šele avgusta, ko je konkurenca imela v nogah že bogato bazo, si v nadaljevanju tekmovalne zime želi čim več treninga na domačih smučiščih. »V prvem delu sezone smo močno varčevali s sredstvi, denar smo namenili Ameriki in kakovostnim treningom v decembru. Zapravili smo ogromno, a še vedno delujemo v okviru proračuna, naložba se je izkazala za pravilno. V novem letu pa se nadejamo treningov doma, z vadbo na slovenskih terenih bi si znižali stroške. Tako bi zmanjšali tudi potovalno kilometrino in porabili manj energije. Hkrati bi si želeli mir za kakovosten trening, da nas zaradi turistične smuke ne bi podili s terena,« je razmišljal Šteharnik, čigar prvi cilj je obdržati raven smučanja, ki so jo dekleta pokazala na decembrskih tekmah.

Ekipa se bo danes preselila v Santa Caterino, na prizorišče, ki je ženski slalom za svetovni pokal nazadnje gostil pred desetletjem. Takrat je zmagala Marlies Schild, med deseterico pa sta se od zdaj aktualnih tekmovalk uvrstili le Šarka Strachova in Veronika Velez Zuzulova.

Shiffrinova v Mariboru?

Slalomska kraljica belih strmin Mikaela Shiffrin kljub poškodbi kolena, ki ji je v decembru prekrižala načrte, še ni povsem odpisala sezone. Šef pri Atomicu Christian Höflehner je razkril, da vsi nestrpno čakajo na njeno morebitno vrnitev v karavano. »Vrnitev na tekmah v Mariboru bi bila zelo lepo zapoznelo božično darilo,« se je optimistično ozrl k Zlati lisici, ki bo na sporedu konec tega meseca.