Želja vseh skakalk prve domače stopničke

Ženski smučarski skoki: na Ljubnem se borijo in obljubljajo, da tekma konec tedna bo.

Objavljeno
10. februar 2016 21.14
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Četudi v teh dneh vsi z dvomom zrejo v nebo, ki ni prav nič naklonjeno srčnim organizatorjem ženske tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih na Ljubnem, so slednji trdno odločeni upreti se silam narave. Zagotavljajo, da sobotna in nedeljska tekma nista pod vprašajem, in da bodo z novim vrhunskim dogodkom obeležili desetletnico prireditve v Zgornji Savinjski dolini.

Obljubam so včeraj najbolj pozorno prisluhnile slovenske skakalke, ki so se nadejale, da bodo lahko tudi predčasno preizkusile prenovljeno skakalnico, a bodo morale počakati na jutrišnji uradni trening in kvalifikacije, pri tem pa niso preslišale, da si na Ljubnem za poplačilo truda želijo le eno: piko na i sezoni, v kateri so že šestkrat stopile na zmagovalni oder, le povsem na vrh še ne. Na prenovljeno napravo so sicer prireditelji doslej navozili prek 1000 kubikov snega in za zdaj še kljubujejo deževju, predsednik organizacijskega odbora Rajko Pintar pa zagotavlja, da bo prek 150 prostovoljcev, ki zadnje dneve preživljajo na hrbtišču, dobilo bitko z vremenom.

»Letos mineva deset let, odkar smo na Ljubnem pripravili prvo tekmo, to je bil celinski pokal leta 2006, desetletje je že tudi od prve slovenske zmage, ki jo je v tem tekmovanju dosegla Monika Pogladič. Zdajšnji rod je vse to nadgradil in nadaljeval, zato je tudi tako pomembno, da tekmo izpeljemo. Poleg tega bi želeli dati zgled FIS in drugim državam, da je možno vse tam, kjer je volja, saj že dolgo poudarjamo, da bi moral svetovni pokal šteti več tekem,« je Pintar pojasnil, da so sneg vozili iz višjih leg, pri lokalni solidarnosti pa je pomagal tudi smučarski klub iz Luč. V Ljubnem so sicer že jeseni vložili ogromno energije v prenovo skakalnice, ki so jo sprva želeli povsem na novo zgraditi, a na koncu zaradi visokih stroškov pristali pri kompromisni rešitvi.

A župan Franjo Naraločnik že gleda v prihodnost in želi zimskemu središču dodati še poletnega, s čimer bi zaokrožili športno zgodbo, ki je mestece v zadnjih petih letih z ženskimi skoki popeljala v svet. Zanimivo, da Ljubenci za dobrih 600 tisoč evrov vredno prenovo skakalnice niso porabili niti evra državnega denarja, a so ocenili, da gre za dobro naložbo za prihodnost, izjemna bera Slovenk v tej zimi pa jim vliva upanje, da bodo tokrat vknjižile tudi prvo uvrstitev na zmagovalni oder na domači tekmi za svetovni pokal. Adutov bo kar nekaj, nastopile bodo vse reprezentantke z izjemo trenutno šeste v skupni razvrstitvi za svetovni pokal Eme Klinec, ki jo čakajo mladinske OI v Lillehammerju: Maja Vtič, Špela Rogelj, Katja Požun, Urša Bogataj, Nika Križnar in Eva Logar.