Ženski šprint: Erženova najbolje doslej, pri točkah še Gregorinova

Zmage se je veselila lani na Pokljuki drugouvrščena Nemka Laura Dahlmeier, Urška Poje končala pri repu.

Objavljeno
09. december 2016 17.03
Biatlon Pokljuka
J. P.
J. P.

Rudno polje - Tradicionalni pokljuški vikend biatlonskega svetovnega pokala so danes s šprintersko preizkušnjo na 7,5 kilometra dolgi progi odprla tudi dekleta, v slovenskem taboru pa niso imeli toliko razlogov za zadovoljstvo kot pred tem pri moških, med katerimi je prijetno presenetil Klemen Bauer z brezhibnim strelskim nastopom in odličnim dvanajstim mestom. Pri ženskah sta se do točk resda dokopali dve domači biatlonki, a sta jih obe vpisali zgolj peščico.

Obe sta morali v kazenski krog, Teja Gregorin, ki je zasedla 36. mesto, dvakrat - obakrat ob postanku stoje -, Anja Eržen, ki je končala tik za izkušenejšo reprezentančno kolegico, pa enkrat leže. Dobro je svoje delo na strelišču opravila tudi tretja slovenska udeleženka, najstnica Urška Poje, ki zgolj stoje ni pobelila ene tarče, bila pa je precej prepočasna v smučini, tako da je z debelimi tremi minutami in pol zaostanka pristala pri repu uvrščenih, na 93. mestu.

Še največ razlogov za dobro voljo je imela 24-letna Erženova, ki je vpisala svoj najboljši dosežek v karieri na preizkušnjah te ravni in se drugič dokopala do točk - prvič se je, ravno tako v šprintu, v minuli zimi v Canmoru. Gregorinova, dobitnica bronastega olimpijskega odličja iz predlanskega Sočija, je ponovila scenarij z uvodne postaje nove sezone v Östersundu, ko ji je v šprintu roka ravno tako dvakrat zadrhtela, le da je to tedaj zadostovalo za 32. mesto.

Teja Gregorin je ujela peščico točk. Foto: Matej Družnik/Delo.


Zmage, druge v tej tekmovalni zimi, se je veselila 23-letna Nemka Laura Dahlmeier, ki si je konkurenco pokorila že na individualni preizkušnji na Švedskem, tam pa dodala še zasledovalno drugo in šprintersko četrto mesto, s čimer je najbolj razpoložena biatlonka začetka nove sezone. Na zmagovalnem odru sta ji družbo nenadejano delali komaj 20-letna Francozinja Justine Braisaz, ki pred tem tako visoko še ni bila, tokrat pa so ji do zmage zmanjkale zgolj tri sekunde in pol, in Norvežanka Marte Olbu, ki je izenačila dosežek kariere - tretja je bila tudi že v minuli sezoni v šprintu v Hanti Mansijsku.

Norvežanka je za sekundo in pol pustila za seboj izkušenejšo in uveljavljenejšo Finko Kaiso Mäkäräinen, lansko zmagovalko pokljuške preizkušnje s skupinskim štartom, ki je bila prva, ki je morala v en kazenski krog, v elitni deseterici so bile nato takšne še tri tekmovalke. Najhitrejša v lanskem šprintu na Rudnem polju, Francozinja Marie Dorin Habert, je z enim zgrešenim strelom na 17. mestu zaostala natanko minuto za zmagovalko, ki je bila pred letom dni druga.

Jutri bosta na Pokljuki zasledovalni tekmi, moški bodo šli na štart ob 11.45, ženske pa tri ure pozneje. Slovenske barve bodo zastopali Bauer, Gregorinova in Erženova. V nedeljo bosta dogajanje na Gorenjskem zapečatili obe štafetni preizkušnji.

Laura Dahlmeier je zmagala drugič v tej tekmovalni zimi. Foto: Matej Družnik/Delo.


Teja Gregorin: Na streljanju stoje me je bilo celo malo strah

»Težave na strelišču se vlečejo že iz Östersunda, preveč je zgrešenih poskusov v stoječem položaju, česar si ne bil smela dopustiti. Očitno glava še ni na pravem mestu, ker na treningu zadevam, na tekmi pač ne. Morda me je celo malo strah, ko pridem streljat stoje, a tudi to bo treba premagati, mogoče potrebujem tekmo ali dve, da se mi posreči. Potem bo lažje, saj bom spet začela verjeti vase. Analize sicer še nisem videla, a mislim, da je bil tekaški del v redu, me pa veseli, da sem veliko poskočnejša kot v minuli zimi. Jutri bom napadala iz ozadja,« je strnila vtise Gregorinova.

Erženova pa je svoj nastop ocenila takole: »Tekaški del ni bil tako dober, kot sem si želela, v prejšnjih dneh sem se počutila bolj sveže. S strelskim nastopom pa sem zelo zadovoljna. Skrbelo me je streljanje stoje, a sem znala premagati strah in sem z opravljenim zadovoljna. Jutri moram samo nastopiti s prazno glavo, mislila bom predvsem na svoj tek in streljanje ter se skušala ne ozirati na konkurenco. Tak je vsaj moj cilj.«

IZIDI ŽENSKEGA ŠPRINTA (7,5 KM)

1. Laura Dahlmeier (Nem) 19:51,7 (0)
2. Justine Braisaz (Fra) + 3,5 (0)
3. Marte Olsbu (Nor) 21,3 (0)
4. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 22,8 (1)
5. Franziska Hildebrand (Nem) 28,4 (0)
6. Anastazija Kuzmina (Slk) 30,7 (0)
7. Gabriela Koukalova (Češ) 39,4 (1)
8. Eva Puskarčikova (Češ) 39,8 (0)
9. Celia Aymonier (Fra) 40,8 (1)
10. Miriam Gössner (Nem) 42,8 (1)
36. Teja Gregorin (Slo) 1:39,7 (2)
37. Anja Eržen (Slo) 1:41,4 (1)
93. Urška Poje (Slo) 3:38,6 (1)