Zlata lisica večini Slovenk še nikoli tolikšen izziv

Smučanje: Ana Drev je prišla v Maribor na novinarsko konferenco, potem pa se vrnila na današnji trening v Avstrijo.

Objavljeno
28. januar 2016 23.01
Vito Divac
Vito Divac

Maribor – Če odštejemo Tino Maze in njeno ekipo aMaze, tako celovitega pristopa do Zlate lisice v slovenski reprezentanci že dolgo nismo videli. Ana Drev, Maruša Ferk Ana Bucik, Katarina Lavtar in Tina Robnik so trenirale na progi svetovnega pokala, ko je bilo na njej še mogoče. Potem so se pripravljale v Kranjski Gori, zadnja dva dneva pred tekmo pa še v Obdachu, smučišču pri Zeltwegu v Avstriji.

Trener Denis Šteharnik je zelo zadovoljen, da so naredili vse, da bodo dekleta tekmovalno nared za največjo tekmo sezone. Upa, da jim bodo razmere in vse okoliščine naklonjene. Posebej se je zahvalil mariborskemu Braniku in kranjskogorskem klubu ter žičničarjem v obeh krajih, da so lahko optimalno vadili. Selitev v Obdach je obrazložil z visokimi temperaturami v Kranjski Gori. »Razmere za trening so bile odlične. Boljših ne bi našli nikjer. Pravzaprav sledimo Williju Steinbachu, ki je izumil pripravo prog z vbrizgavanjem vode. Trenirali smo z nekaterimi Avstrijkami, pred tem v Mariboru s Šarko Zahrobsko in Veroniko Velez-Zuzulovo, v Kranjski Gori pa s Francozinjami in Zuzulovo,« je povedal o obsežnih pripravah Šteharnik, ki je dekliško ekipo pripeljal na novinarsko konferenco v Maribor neposredno s 150 km oddaljenega treninga. Ana Drev in Tina Robnik sta se s trenerjem Robertom Žanom vrnili na avstrijsko Štajersko, Ana Bucik, Maruša Ferk in Katarina Lavtar pa sta ostali. Ekipi se je v Mariboru priključila še domačinka Ilka Štuhec, ki pa je na zadnjih pripravah zaradi nastopa v Cortini d'Ampezzo ni bilo. Preostala dekleta so na tekmah evropskega pokala s trenerjem Rastom Ažnohom.

Šteharnik je v Mariboru počakal, da so mu z vrha smučišča pripeljali sol, s katero nameravajo posuti tekmovalno progo. Medtem ko so Bucikova, Ferkova in Lavtarjeva dobile danes prost dan, bosta Drevova in Robnikova trenirali. Da bi čim bolje simulirali pohorsko tekmo, so mu organizatorji dali sol, da preparira progo v Avstriji.

Po vsem slišanem je bilo seveda logično, da so dekleta dobre volje. Poudarjajo dobro kemijo v ekipi, predvsem pa visoko motiviranost. Prva dama bo seveda Ana Drev. Brhka Štajerka je videti psihično trdna. Nima prav nobenih zavor. Medtem ko je bila Zlata lisica v preteklosti zaradi silne želje po dokazovanju videti veliko breme, zdaj to ni več. Zaveda se svojega položaja na svetovni lestvici. Z devetega mesta želi narediti še korak naprej. Prva naloga pa bo seveda odmisliti, da ji pohorska proga z zoprno položnino ne ustreza. Če ji bo to uspelo, bo pol dela že opravljenega.

Slalomski adut bo Ana Bucik. Primorka je imela v minulih dveh tednih veliko težav s poškodbo gležnja (strgala si je eno izmed tetiv). Bolečine so še vedno prisotne, bolj v hitrih disciplinah kot v slalomu. Zato se bo do nadaljnjega osredotočila na slalom. »Po desetdnevnem premoru me je bilo pošteno strah, da sem preveč izgubila oziroma da ne bom na ustrezni kakovostni ravni,« 22- letna Goričanka nestrpno pričakuje nedeljsko slalomsko preizkušnjo. Maruša Ferk se je iz Južne Koreje vrnila zelo dobre volje. Kako tudi ne bi, saj je v slalomu na štartni lestvici napredovala za 30 mest. Pravi, da ni bila smučarka za štartne številke okrog 60. Zadnji spomin na Maribor je lep, leta 2009 je bila v veleslalomu 15., leto dni kasneje pa v slalomu 16. Ko bi bilo letos tako, bi vriskala od veselja. Zdaj je na svojem mestu. Tudi zanjo bo slalomska tekma velik izziv. Za Lavtarjevo pa bo bolj veleslalom kot pa slalom. V dosedanjih petih nastopih se ni uvrstila v finale. Tako kot tudi Štuhčeva ne.

Pravzaprav vse sedanje reprezentantke z izjemo Drevove in Ferkove na Zlati lisici še niso osvojile točk. Če se po jutru oziroma razpoloženju dan pozna, potem je pričakovati, da bodo Slovenke na Pohorju zelo bojevite. Osebni motivi so najboljše »pogonsko gorivo«. Zlata lisica večini še nikoli ni bila tolikšen izziv.