Zmaga Reicheltu, globus Jansrudu

Moško smučanje: Boštjan Kline in Martin Čater z ničlo, a od sezone se poslavljata z rezultati kariere.

Objavljeno
16. marec 2017 22.19
Mojca Finc
Mojca Finc
Aspen – Šestič zapored je superveleslalomski globus v moški konkurenci odpotoval na Norveško. Drugič v karieri ga je osvojil Kjetil Jansrud, ki se v finišu sezone sicer ni znašel na severnoameriškem snegu. Z 9. mestom je včeraj izenačil najslabšo uvrstitev zime v tej disciplini, a lovoriko si je zagotovil še pred odhodom v ZDA. Junak tekme je bil Avstrijec Hannes Reichelt.

Jansrud je sicer prikazal izjemno superveleslalomsko sezono. Na šestih tekmah je dosegel kar tri zmage, superioren je bil v uvodnem delu zime. Rezultatska krivulja je začela padati na svetovnem prvenstvu v Švici, ko ga je zdelala bolezen. S srebrno kolajno se je predčasno odpravil domov, da bi se lahko čim bolje pripravil za sklepni del svetovnega pokala. Smukaški globus mu je v Aspnu spolzel iz rok, premoč je na zadnji tekmi moral priznati Petru Fillu, superveleslalomskega pa mu zaradi točkovne prednosti ni mogel več nihče iztrgati iz naročja.

Prekaljeni smučarski maček Reichelt si je zagotovil edino zmago v tej disciplini v predolimpijski sezoni. Dan prej je bil na smuku šele na 18. mestu. »Zelo sem se razjezil po nastopu v kraljevski disciplini. Prvič sem se hudoval zaradi napak, drugič zaradi velikega padca navzdol po smukaški lestvici. Tokrat pa se veselim, saj sem postal drugi superveleslalomist sezone. Ko samo pomislim, da so mi lansko jesen operirali hrbtenico ... Sezona je bila zame pravzaprav fantastična!« je v ciljni areni žarel 36-letni avstrijski as.

Družbo mu je na stopničkah delal Italijan Dominik Paris, zmagovalec smuka na finalu v Aspnu, ki bi si želel, da bi se sezona še nekoliko podaljšala, saj je ujel zmagoviti val. Poudaril je, da so največji športni mojstri tisti, ki sestavijo sezono stanovitnih rezultatov, k čemer bo stremel pri pripravah za olimpijsko zimo. Na tretje mesto sta se skupaj povzpela Švicar Mauro Caviezel in Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je lani osvojil globus, letos pa se moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Slovenska reprezentanca je imela na tekmi dva predstavnika. Boštjan Kline je po smukaškem padcu, po katerem je zaradi bolečin v kolenu obiskal zdravnika, sezono končal še z odstopom v superveleslalomu. V razvrstitvi discipline je zasedel končno 11. mesto, kar je tri stopnice višje v primerjavi s prejšnjo sezono. »Nisem čutil bolečin, šel sem čez to, odmislil sem tudi napako, ki sem jo storil dan prej na smuku. Na štartu sem se dobro počutil, na progi pa me je malo zmanjkalo, manj sem napadal,« je komentiral nastop, v katerem je v spodnjem delu proge storil napako in zgrešil vrata. »Ničesar ne bi imel proti, če bi nadaljevali v tekmovalnem ritmu, hkrati pa bo lepo odklopiti misli in se spočiti,« je dejal Kline po svoji najboljši sezoni v karieri in kot vselej poudaril, da zre k izboljšavam.

Martin Čater, za katerega je to bil premierni finale na njegovi športni poti, je odsmučal neustrezno linijo in delal napake. »Ne vem, zakaj nisem ubral tiste, za katero smo se dogovorili,« je povedal po 16. mestu, na katerem je za las zgrešil točke. Dodal je še, da bi gotovo bil bolj suveren, če bi lahko preizkusil teren že na smukaških treningih.

Sezono si bo zapomnil po šestem mestu na tekmi v Kvitfjellu, s katero je dosegel najboljšo uvrstitev kariere. V razvrstitvi discipline pa se od tekmovalne zime poslavlja na 26. mestu. Štiriindvajsetletnik je v predolimpijski sezoni pokazal velik napredek. »Če pogledam seštevek, sem cilj izpolnil. Imel pa sem prevelika nihanja skozi vso sezono. Kažem dobro smučanje, vendar se mi vselej v nastop prikrade kakšna napaka ali zaostanek. Še bo treba delati, da se bom otresel težav z linijami. Zaradi visokih hitrosti si ne smem privoščiti, da bi zgrešil pravo, treba je biti natančen,« je še razmišljal eden od treh Slovencev, ki so v tej sezoni osvojili superveleslalomske točke.