Zmagovita vrnitev Shiffrinove, dve Slovenki med 15

Na slalomu v Crans Montani si je povratnica Mikaela Shiffrin pokorila konkurenco. Maruša Ferk 12., Ana Bucik tik za njo.

pon, 15.02.2016, 11:15; spremenjen: 14:13

Crans Montana - Prireditelji tekem svetovnega pokala alpskih smučark v švicarski Crans Montani so imeli pretekle dni ogromno preglavic z novozapadlim snegom, zaradi katerega so morali odpovedati smukaško in kombinacijsko preizkušnjo, več sreče pa so imeli danes, ko so vendarle spravili pod streho vsaj slalomsko tekmo.

Švicarsko prizorišče je za kraj vrnitve po poškodbi - 12. decembra lani si je na ogrevanju pred veleslalomom v Åreju strgala vez v desnem kolenu - izbrala olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja, 20-letna ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin. Potem ko je sprva kazalo, da je zanjo sezone predčasno konec, je okrevanje potekalo celo bolje od načrtov in danes se je že pojavila na zelo neselektivni progi Mont Lachaux.

In uprizorila je sanjski povratek. Že v prvem nastopu je dokazala, da ji dvomesečna odsotnost ni prišla do živega, v zgornjem in srednjem delu se je resda še nekoliko lovila, spodaj pa odpihnila konkurenco in postavila celo najboljši čas prve proge, najresnejšo zasledovalko, večno drugo švedinjo Frido Hansdotter, je pustila za seboj za 27 stotink, manj kot pol sekunde sta zamudili še Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (+ 0,33) in Čehinja Šarka Strachova (0,43).

V drugo je Mikaela, čeravno na že močno zdelani in razriti progi, v zahtevnih razmerah še enkrat več dokazala svojo dominanco, resda po vsej progi puščala prgišče stotink, vendar pa ciljno črto prečkala skoraj pol sekunde hitreje od prve zasledovalke, s čimer se je veselila še tretje slalomske zmage v sezoni - na tretji tekmi, na kateri je nastopila. S tem je potrdila tudi napovedi prejšnjih dni, da bolečin v poškodovanem kolenu ne čuti več. Spomnimo: Shiffrinova je pred poškodbo dobila oba decembrska slaloma v domovini, v Aspnu, v slalomskem seštevku pa je pred današnjim nastopom za vodilno Hansdotterjevo zaostala že preveč (305 točk), da bi lahko še računala na osvojitev četrtega zaporednega malega globusa.

Vse najresnejše Američankine izzivalke s prve proge so v drugo krepko pokvarile svoja izhodišča, nobena od njih se ni uvrstila v elitno peterico, zmagovalni oder je bil tako nekoliko presenetljiv. Do drugega mesta se je dokopala šesta po prvi progi Nastasia Noens, ki je Franciji vendarle zagotovila prvo uvrstitev na zmagovalni oder v tej zimi, sama pa je v udarni trojici končala tretjič v karieri. Tretja je bila Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, po prvem nastopu šele enajsta, ki je za Francozinjo zaostala pičlih pet stotink, za zmagovalko pa pol sekunde. Na stopničke je skočila drugič doslej, prvič po skoraj štirih letih.

Kdor je mislil, da slovenske slalomistke ne morejo ponoviti »trikraljevskega« podviga iz Sante Caterine, ko so se kar tri prebile v finale, najvišje pa je končala Ana Bucik na 15. mestu, je danes znova ostal odprtih ust. Med dobitnice točk sta se namreč zavihteli Maruša Ferk in Bucikova, a sta obe popravili dosežka z italijanskega prizorišča. Obe sta v finalu tudi izboljšali izhodišče, Gorenjka je z devetnajstega napredovala na dvanajsto mesto, kar je njen drugi najboljši slalomski dosežek doslej (po presenetljivem tretjem mestu pred sedmimi leti v Garmischu), Primorka pa celo z 29. na trinajsto, tako visoko ni bila sploh še nikdar (pred tem je ravno v Santi Caterini končala prav pri repu petnajsterice). Ana se je lahko pohvalila z drugim najboljšim časom druge proge, zgolj štiri stotinke je bila od nje hitrejša Avstrijka Bernadette Schild, Maruša je bila v drugo peta najboljša. Katarina Lavtar je bila za finale prepočasna.

PRVA PROGA

Iz elitne sedmerice je brez uvrstitve na prvi progi ostala zgolj Norvežanka Nina Løseth, ki je odstopila po razmeroma spodobnem prvem merjenju vmesnega časa. Tekmovalke izven udarne petnajsterice niso več premešale kart pri vrhu, niti eni se ni posrečilo prebiti med najboljših deset. Prva od štirih slovenskih predstavnic, Ana Bucik, se je prve proge lotila previdno in zanesljivo, vendar nekoliko premalo napadalno, zaostanek je naraščal, med zadnjim vmesnim časom in ciljem se je več kot podvojil, naposled je Primorka zamudila 2,61 sekunde, preboj v finale torej ni bil samoumeven.

Precej bolj odločno pa se je iz štartne hišice pognala Maruša Ferk, ki je še ob drugem vmesnem času zaostajala zgolj 67 stotink, spodaj pa izgubila dodatno sekundo in pol, kar pa je vseeno zadoščalo za zelo spodbudno 18. mesto in zanesljivo napredovanje v finale. Takoj za njo je nastopila še Katarina Lavtar, ki pa se ji predstava ni posrečila, že ko je prečkala ciljno črto, je bila namreč z več kot trisekundnim zaostankom izven trideseterice.

Prav vsa tri naša dekleta je v kozji rog ugnala Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja, ki je za vodilno rojakinjo Shiffrinovo še zadnja zaostala manj kot dve sekundi in se zavihtela na odlično 17. mesto. Nastope Slovenk bi morala kot predzadnja med nastopajočimi s štartno številko 55 zapečatiti Ilka Štuhec, ki je sicer bila na seznamu, ni pa se odločila za nastop. Bucikova je zadržala 29. mesto in se za las pridružila finalistkam, Ferkova pa si je zagotovila 18. izhodišče.

IZIDI ŽENSKEGA SLALOMA V CRANS MONTANI

1. (1.) Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:29,20
2. (6.) Nastasia Noens (Fra) + 0,45
3. (11.) Marie-Michele Gagnon (Kan) 0,50
4. (13.) Bernadette Schild (Avs) 0,61
5. (12.) Anna Swenn-Larsson (Šve) 0,66
6. (2.) Frida Hansdotter (Šve) 0,73
7. (4.) Šarka Strachova (Češ) 0,98
8. (10.) Resi Stiegler (ZDA) 1,11
9. (8.) Wendy Holdener (Švi) 1,17
10. (3.) Veronika Velez Zuzulova (Slk) 1,32
12. (19.) Maruša Ferk (Slo) 1,65
13. (29.) Ana Bucik (Slo) 1,71

IZIDI PRVE PROGE ŽENSKEGA SLALOMA V CRANS MONTANI

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 42,83
2. Frida Hansdotter (Šve) + 0,27
3. Verronika Velez Zuzulova (Slk) 0,33
4. Šarka Strachova (Češ) 0,43
5. Michelle Gisin (Švi) 0,71
6. Nastasia Noens (Fra) 0,79
7. Petra Vlhova (Slk) 0,92
8. Wendy Holdener (Švi) 1,02
9. Ein Mielzynski (Kan) 1,10
10. Resi Stiegler (ZDA) 1,19
19. Maruša Ferk (Slo) 2,17
29. Ana Bucik (Slo) 2,61
38. Katarina Latvar (Slo) 3,39
Ilka Štuhec (Slo) ni nastopila

Prijavi sovražni govor