Zmes vročega in hladnega

Smučarski skoki: v Wisli prevlada Poljakov.

Objavljeno
02. avgust 2015 16.31
Dawid Kubacki (POL) na tekmi celinskega pokala smučarskih skakalcev v Kranju, Slovenija 4.julija 2015.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Wisli so pod streho spravili uvodno prireditev 22. velike nagrade FIS, ki je zelo spominjala na poljsko državno prvenstvo v smučarskih skokih. Dan po zanesljivem petkovem moštvenem podvigu so se namreč v domačem taboru veselili še prvih dveh mest Dawida Kubackega in Piotra Zyle na posamični tekmi. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil kot štirinajsti Peter Prevc.

Kubacki, ki je z vsemi tekmeci opravil že na obeh preizkušnjah za celinski pokal pred mesecem dni v Kranju, je tako slavil še tretjo zaporedno zmago, če upoštevamo tudi moštveno tekmo, na kateri je bil najboljši posameznik, pa že četrto zapovrstjo. »Po koncu prejšnje sezone sem zamenjal klubsko okolje in začel delati z novim trenerjem. Trdo spomladansko delo je očitno obrodilo sadove in srečen sem, da se vse odvija v pravo smer,« ni skrival navdušenja 25-letni Poljak, potem ko je prvič oblekel rumeno majico vodilnega med svetovno elito, ki v Wisli niti ni bila tako zelo okrnjena. Od najboljše petnajsterice v minuli zimi so, denimo, manjkali »le« Nemec Severin Freund (1.), Japonec Noriaki Kasai (6.), Avstrijec Gregor Schlierenzauer (10.), Švicar Simon Ammann (11.) in naš Jernej Damjan (14.).

Slovenci so ob štartu letošnje velike nagrade FIS iztržili manj, kot so pričakovali in so tudi sposobni, kar so nakazale že kvalifikacije, v katerih je obtičal Tomaž Naglič. »Fantje bodo morali še precej dodati,« že v četrtek zvečer ni bil preveč zadovoljen glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus, čigar izbranci Nejc Dežman, Jaka Hvala, Peter Prevc in Jurij Tepeš so bili na ekipni preizkušnji dolgo v igri za četrto mesto, na koncu pa so se morali – tako kot lani – sprijazniti s šestim. Od zmagovalnega odra so bili precej oddaljeni tudi na posamični tekmi, na kateri je bil po pričakovanju najboljši slovenski skakalec Prevc, ki pa s 14. mestom ni uresničil svojih visokih pričakovanj.

»Moji skoki so bili zmes vročega in hladnega,« je 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih kratko in jedrnato komentiral svoj nastop po sobotni preizkušnji, na kateri se je kot trideseti (119 m) skozi šivankino uho uvrstil v finale. V njem je nato »izstrelil pravo granato« (131 m) in s četrtim dosežkom druge serije prehitel kar šestnajst tekmecev, med njimi tudi Jako Hvala (119 m in 124,5 m), ki se je s končnim 27. mestom prav tako dokopal do točk. To mu je med svetovno elito uspelo prvič po Trondheimu marca '14, v veliki nagradi FIS pa so od njegove prejšnje uvrstitve med trideseterico minila že skoraj tri leta (Klingenthal oktobra '12). Preostali slovenski reprezentanti Tepeš (114,5 m/44.), Robert Kranjec (109,5 m/47.), Dežman (108,5 m/49.) in Anže Semenič (110 m/50.) so po svojih sobotnih nastopih le odkimavali z glavami.

Janus je bil na takšno skakanje svojih varovancev pripravljen. »Že na torkovi novinarski konferenci pred odhodom v Wislo sem izjavil, da naši tekmovalci precej nihajo v formi, kar je po svoje razumljivo, saj smo imeli po celinskem pokalu v Kranju deset dni aktivnega oddiha. Kakor mi je znano, se Poljaki nanj še odpravljajo, me pa s svojo močjo niso presenetili, saj so že na nedavnih pripravah v Planici skakali zelo dobro,« je omenil slovenski »selektor« in pripomnil, da je Prevc na obeh preizkušnjah prikazal po en slabši in boljši nastop, ki pa kljub vsemu (še) ni bil na ravni njegovih najboljših s treninga. Zanj ga ne skrbi, veseli ga tudi »vrnitev« Hvale. »To sta naši pozitivni točki tega konca tedna, drugi so skakali tako slabo, da zanje nimam komentarja,« je še dejal Janus. Naslednji tekmi poletnega »svetovnega pokala« 2015 bosta že v petek in soboto v Hinterzartnu.