»Zunaj sneži, jaz pa ne morem smučati«

Lindsey Vonn si je na treningu v Koloradu zlomila nadlahtnico na desni roki. Na smučišča naj bi se vrnila konec januarja.

Objavljeno
20. november 2016 00.55
Mojca Finc
Mojca Finc

»Ona gre na vse. To je tudi vzrok njenih številnih zmag in zato bo najverjetneje presegla zgodovinski mejnik Ingemarja Stenmarka. Vprašanje ni, ali ji bo uspelo, temveč kdaj. Okrevala bo. Močna je,« je o svoji vzornici Lindsey Vonn, ki je deseti dan na bolniški, razmišljala mlada ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin.

Kdaj se bo poškodovana smučarska kraljica Vonnova, ki je predolimpijsko sezono začela s promocijo svoje knjige Moč je nova lepota, v svetovnem pokalu pridružila tekmicam, ni znano. Po poročanju avstrijske televizijske postaje ORF naj bi se 32-letna Američanka v karavani pojavila konec januarja prihodnje leto, pred vrhuncem sezone, na SP v Švici.

V četrtek se je prvič po poškodbi roke oglasila na videoposnetku na družbenem omrežju twitter. »Je, kar je, vse se zgodi z razlogom. Trudim se za čimprejšnjo vrnitev na sneg. Operacija je bila težka, trajala je tri ure, bilo je veliko bolečine, s tem se pač zdaj spopadam in okrevanje mi bo vzelo nekaj časa. A počutim se bolje, jemljem zdravila, trudim se doseči točko, ko bom lahko spet trenirala. Zdaj sem doma v Vailu, zunaj sneži, jaz pa ne morem smučati, kar je precej frustrirajoče,« je povedala dobitnica štirih velikih kristalnih globusov, ki se je dan prej le počutila toliko bolje, da se je spravila iz hiše, kot je zapisala na twitterju, in pri zbiranju denarnih sredstev podprla ameriško B-reprezentanco na prireditvi v domačem okolju.

V pokoju novo koleno

Komaj je dobro okrevala po poškodbi kolena, ki jo je utrpela v prejšnji sezoni v Andori tri tedne pred koncem tekmovalne zime, in se veselila vrnitve v beli cirkus v njej ljubem smučarskem središču Lake Louise v Kanadi, se je spet znašla v oskrbi osebja v belih haljah. Na treningu v Koloradu je padla in si zlomila nadlahtnico na desni roki, operacijska miza je bila neizogibna. Edina svetla točka: izrabljena kolena so tokrat ostala cela. Ko je letos spoznala legendarnega Ingemarja Stenmarka, sta se pogovarjala tudi o poškodbah. Malo za šalo malo zares mu je dejala, da si, ko bo nekega dne v športnem pokoju, želi novo koleno.

Prav 86 zmag kultnega Šveda je največji motiv kraljice hitrih disciplin, ki je večkrat poudarila, da je njegov rekord težko ulovljiv, a bo poskusila, koliko se mu lahko približa. Loči ju deset zmag. Pred sezono je razkrila, da se ne bo borila za veliki kristalni globus in da se bo osredotočila na hitre discipline. V sezoni 2014/2015 je vknjižila osem zmag, v prejšnji eno več. V urniku predolimpijske sezone je vpisanih 15 tekem v hitrih disciplinah. Če se bo tekmicam pridružila konec januarja, bo izpustila polovico preizkušenj. Stenmarka bi lahko v najboljšem razpletu ujela šele v olimpijski zimi.

Plaz poškodb od SP 2013

Vonnova se spopada s poškodbami od leta 2007, ko je padla na slalomskem treningu na SP v Åreju, kjer si je nategnila sprednje križne vezi in predčasno končala sezono. V novi zimi se je vrnila še močnejša in si priborila svoj prvi veliki kristalni globus. Najbolj bizarna poškodba je bila gotovo tista na SP v Val d'Iseru 2009, kjer se je porezala pri odpiranju šampanjca ob smukaškem naslovu. Potrebna je bila operacija, kar pa je ni ustavilo, v nadaljevanju zime je v svetovnem pokalu vknjižila še sedem stopničk in jo sklenila z drugim velikim kristalnim globusom.

V sezoni 2009/2010 je pred OI grdo padla v Avstriji. Diagnoza: drobni zlomi v levi podlahti. Niti to je ni ustavilo, nadaljevala je v tekmovalnem ritmu. Na OI v Vancouver je prišla še z odrgninami golenice. Vsakič ko si je obula smučarski čevelj, je imela neznosne bolečine. Stisnila je zobe in si prismučala zlato v smuku in bron v superveleslalomu. Nato si je na veleslalomu zlomila še mezinec. Sezono si je zapomnila še po tretjem velikem kristalnem globusu. Teden dni pred SP v Garmischu leta 2011 je padla med veleslalomskim treningom v Avstriji in utrpela pretres možganov, odločila se je tekmovati na prvenstvu, na katerem si je potem priborila srebrno kolajno v smuku.

Po sezoni 2011/2012, v kateri je osvojila četrti (svoj zadnji) veliki globus, pa se ji je na SP v Schladmingu 2013 pripetila najhujša poškodba v karieri. Padla je na superveleslalomu, na katerem je naslov prvakinje osvojila Tina Maze. Vonnova, ki je na progi kričala od bolečine, si je strgala križne vezi, natrgala stranske in zlomila golenico na desni nogi. Morala je pod nož, čakalo jo je mukotrpno okrevanje.

Sezono pozneje se je pripravljala za vrnitev na tekme v Beaver Creeku, a se spet poškodovala. Na treningu je obnovila poškodbo kolena. V nadaljevanju je sicer nastopila na štirih tekmah, a OI v Sočiju je morala izpustiti. Med tekmice se je vrnila šele v naslednji sezoni (2014/2015).

Na pripravah za prejšnjo zimo si je avgusta na Novi Zelandiji zlomila kost v gležnju. Sezono je startala konec novembra v ZDA in se do tekme v Andori konec februarja, na kateri je s poškodbo kolena končala sezono, 13-krat povzpela na stopničke. Poslovila se je kot vodilna v skupnem seštevku (dekleta so pred sabo imela še tri prizorišča), a v finišu zaradi bolniške izgubila peti veliki kristalni globus.

»Ne vem, zakaj se vse to dogaja meni, vem pa, da sem borka, in ne bom dovolila, da me bo to potrlo. Nikoli se ne bom vdala,« je po zadnji poškodbi na družbenih omrežjih razmišljala Vonnova, ki naj bi kariero končala po OI v Pjongčangu.