Žurej ponudil odstop, ker ima dovolj podtikanj, groženj in afer

Direktor SZS je na seji IO vrnil mandat, delo bo opravljal do imenovanja naslednika, predvidoma do konca nove sezone.

Objavljeno
18. avgust 2015 01.06
Okrogla miza o spremembi zakona o rabi alkohola - Jurij Žurej 16.marca 2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – »V zadnjih mesecih se ukvarjam z nepomembnimi stvarmi, kot so anonimna pisma, podtikanja, inšpekcijske prijave in grožnje s kazenskimi postopki, namesto s tistim, zaradi česar sem prišel na zvezo. Želel sem pomagati športu, toda v takšnih razmerah mu ne morem,« je sejo izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije začel direktor Jurij Žurej in ponudil odstop.

Resda se vsako leto v pripravljalnem obdobju za novo zimsko sezono nad sedežem SZS v Podutiku sprožijo strele in viharji, a takšnega scenarija, s kakršnim je postregel včerajšnji začetek seje, ni bilo pričakovati. Žurej, ki je direktorski stolček prevzel od Barbare Kürner Čad septembra 2013 in s trdo roko zvezo zapeljal v mirnejše finančne vode, je v uvodnih minutah vrnil mandat predsedniku SZS Enzu Smrekarju. »Končno imamo računovodstvo v hiši, elektronski sistem vodenja financ in kar je najpomembnejše – 700.000 evrov plusa ob polletju. Skratka, smo na pravi poti ... Ukvarjamo se z likvidnostjo zveze, bitka je tedenska, mesečna, zagotavljamo sredstva, držimo se reda in vodimo postopke,« je nizal naloge in opisal težave: »V okolju, v katerem imamo vsakih 14 dni afero na zvezi in si mečemo polena pod noge, v katerem hodi naokrog Primož Ulaga in v katerem nas prijavljajo delovni inšpekciji – v takšnih razmerah nisem pripravljen delati. Namesto, da bi čim učinkoviteje izvedli sanacijo, nam isti ljudje ves čas povzročajo probleme,« je opozoril Žurej.

Kako dolgo so se stvari nabirale, preden je šla kaplja čez rob? »Ni skrivnost, da sem že lani novembra dal pisno odpoved, a smo se dogovorili, da bom počistil zadeve, uredil vprašanje sanacije, likvidnosti in pogajanj z bankami, kar sem korektno uresničil. Z branjenjem direktorskega položaja pa se ne mislim ukvarjati,« je dejal in predstavil svojo »zapuščino«: »Dva tedna po mojem prihodu na zvezo nas je zavrnilo šest bank. Faktor banka je šla v stečaj, ostali smo brez denarja. Zvezo smo pred OI rešili pred stečajem.«

Žurejev odstop je prvi mož SZS Smrekar vzel kot pogojno. Prisotni so se strinjali, da je Žurej trda oseba, toda premiki so bili vidni. Žurej je opozoril, da panoge potrebujejo trdo roko za stabilno delovanje in da se bo zveza morala končno odločiti, kaj sta njena strategija in vizija. »Določenim, ki so se prisesali na zvezo, je treba reči: Spoštovana gospoda, dovolj je bilo. Pol milijona prihrankov nismo ustvarili, ker bi zveza dobro delovala v preteklosti, ampak ker je preveč ljudi od zveze predobro živelo.«

Močno ga je zmotilo anonimno pismo, ki je zahtevalo sklic izredne seje skupščine. Kdo se skriva za tem? »Smučarski in skakalni klub iz Kranja, Ulaga in podobni,« je razkril nekatere. Pri oblikovanju pisma je sodeloval tudi predsednik panoge teka na smučeh Janez Vodičar. Na seji se je na kratko pokesal, večje odgovornosti ni prevzel. »Zaprosili so me, naj pripravim osnutek. Napisal sem ga po lastni presoji, o tistem, kar sem večkrat opozarjal, in jim ga poslal. Naprej pa nisem imel nič več s tem. Sem pa kriv, ker sem to storil na pobudo nekaterih, ker so rekli, da znam pisati,« je odnesel »celo« glavo.

Žurej bo delovne naloge opravljal do imenovanja svojega naslednika, predvidoma do konca sezone 2015/16.