Avstrijsko gospodarstvo nič več ne raste

Inštitut Wifo je stagnacijo avstrijskega gospodarstva pripisal šibkim investicijam in zunanji trgovini.

Objavljeno
30. oktober 2014 13.31
regent*SCHENGEN
Je. G, Delo.si, STA
Je. G, Delo.si, STA
Dunaj - Avstrijsko gospodarstvo je v poletnih mesecih prenehalo rasti. V primerjavi s četrtletjem prej se obseg bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju ni spremenil, hkrati pa je avstrijski inštitut za gospodarske raziskave Wifo danes popravil rast v drugem četrtletju z 0,2 na 0,1 odstotka.

Inštitut Wifo je stagnacijo avstrijskega gospodarstva pripisal šibkim investicijam in zunanji trgovini, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijsko gospodarstvo se je s stagnacijo nazadnje soočalo v začetku leta 2013 in konec leta 2012, ko je v državi skorajda vladala recesija. Ekonomisti so pred vnovičnim padcem v mrtvilo svarili že nekaj tednov. Tako je analitik pri banki Raiffeisen Peter Brezinschek že konec septembra dejal, da Avstrija v obeh zadnjih dveh letošnjih četrtletjih verjetno ne bo videla realne rasti, povzema STA.

Po podatkih inštituta so se bruto investicije, ki so že v drugem četrtletju utrpele padec za 0,5 odstotka, v tretjem četrtletju zmanjšale za 1,1 odstotka. Pri tem so se opazno zmanjšale tako investicije v stroje in opremo kot tudi gradbene investicije.

Tudi šibka zunanja trgovina je negativno vplivala na gospodarsko aktivnost. Vrednost izvoza se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem zmanjšala za 1,3 odstotka, pri čemer se je občutno zmanjšal predvsem izvoz blaga. Zmanjšala pa se je tudi vrednost uvoženega blaga in storitev, čeprav manj kot izvoza.

Poleg tega se je potrošnja gospodinjstev v tretjem četrtletju le malenkost povečala, namreč za 0,2 odstotka.