Bruselj krepi pritisk na Google

Komisija je proti Googlu podala nove obtožbe zaradi kršenja evropskih pravil konkurence.

Objavljeno
14. julij 2016 18.08
FILES-US-IT-MUSIC-COPYRIGHT-GOOGLE
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Bruselj − Evropska komisija krepi pritisk na ameriškega tehnološkega velikana Google, proti kateremu je podala nove obtožbe zaradi kršenja evropskih pravil konkurence.

V komisiji Googlu očitajo omejevanje prikazovanja oglasov nekaterih njegovih tekmecev in zlorabo prevladujočega položaja pri spletnem nakupovanju. Skupaj s tema dvema obtožbama proti tehnološkemu gigantu iz Silicijeve doline potekajo že trije postopki − v Bruslju mu namreč očitajo tudi domnevno zlorabo prevladujočega položaja v povezavi z operacijskim sistemom Android in nekaterimi mobilnimi aplikacijami.

Prevladujoč položaj v skladu z evropsko zakonodajo ni problem, vendar pa zloraba vplivnega tržnega položaja z omejevanjem konkurence ni zakonita, je ocenila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager. Kot je dodala, Google ni imel pravice, da bi omejil svoje tekmece.

Google ima za odgovor na voljo deset tednov. Iz ameriškega tehnološkega giganta so sporočil, da bodo obtožbe najprej natančno preučili, nato pa se bodo nanje odzvali, najverjetneje v nekaj tednih, poroča BBC. »Prepričani smo, da so naše inovacije in izdelki povečali izbiro za evropske potrošnike in promovirali konkurenco,« so še sporočili.