Bruselj v luči kritik TTIP objavil novo trgovinsko strategijo

V strategiji se zavzema za krepitev trgovinskih vezi s Turčijo, Avstralijo, Novo Zelandijo, Filipini, Hongkongom in Tajvanom.

Objavljeno
14. oktober 2015 19.55
GERMANY-US-EU-GOVERNMENT-TRADE-TTIP-DEMO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj – Evropska komisija je danes, tudi v luči kritik prostotrgovinskega sporazuma z ZDA (TTIP), predstavila novo »odgovornejšo« strategijo mednarodne trgovine in naložb. V strategiji se zavzema za krepitev trgovinskih vezi EU s Turčijo, Avstralijo, Novo Zelandijo, Filipini, Hongkongom in Tajvanom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Strategija »Trgovina za vse: za odgovornejšo trgovinsko in naložbeno politiko« temelji na odličnih dosežkih EU na področju trgovine, pomeni pa tudi neposreden odgovor na kritično razpravo o TTIP in upošteva zavezo komisije, da bo prisluhnila in odgovorila na pomisleke evropske javnosti, so sporočili iz Bruslja.

»Prisluhnili smo razpravi,« je ob predstavitvi strategije v Bruslju poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. »Trgovinska politika mora postati bolj učinkovita, pregledna in skladna z vrednotami EU. Skratka, postati mora bolj odgovorna,« je dejala.

Z novo strategijo želi komisija zagotoviti, da bo trgovina prinesla nove gospodarske priložnosti za podjetja in nove zaposlitve, povečati preglednost trgovinskih pogajanj, npr. z objavo pogajalskih besedil, ter zaščititi vrednote EU, kot so trajnostni razvoj, človekove pravice, poštena in etična trgovina ter boj proti korupciji, zatrjujejo v Bruslju.

V strategiji ob tem komisija opredeljuje prihodnje korake, ki jih namerava EU storiti v odnosih s tretjimi državami.

Tako napoveduje nov, ambicioznejši okvir za modernizacijo carinske unije s Turčijo. Ankara je sicer grozila z zamrznitvijo sedanjega carinskega dogovora z EU iz bojazni, da bi v okviru pogajanj o TTIP lahko bil ogrožen njen trgovinski položaj.

Komisija bo članice EU tudi prosila, da odobrijo začetek prostotrgovinskih pogajanj z Avstralijo in Novo Zelandijo, pri čemer je treba upoštevati »občutljiva vprašanja kmetijstva EU«. Ko bo ustrezno, pa se zavzema tudi za začetek prostotrgovinskih pogajanj s Filipini in Indonezijo.

Pogajanja z ZDA o sklenitvi TTIP medtem ostajajo »najbolj ambiciozna in strateška trgovinska pogajanja, ki jih je EU kdajkoli začela«, še piše v dokumentu. Dodali so, da se že kažejo obrisi dogovora, ki bi lahko bil uravnotežen. Enajsti krog pogajanj bo potekal prihodnji teden v Miamiju.

Podjetja iz EU sicer v ostali del sveta izvažajo skoraj toliko kot kitajska ter več kot ameriška podjetja ali podjetja iz katere druge države. Od izvoza izven EU je že sedaj odvisnih več kot 30 milijonov delovnih mest v članicah EU, še piše STA.