Cipras: Grčija predložila realističen reformni načrt

Grčija je mednarodne posojilodajalce pozvala, naj bodo realistični in sprejmejo njen predlog.

Objavljeno
02. junij 2015 17.45
GREECE-PARLIAMENT-POLITICS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Atene − Medtem ko se vse bolj približuje petek in s tem rok, do katerega mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti 300 milijonov evrov, tako v Atenah kot v Bruslju in drugod še naprej iščejo rešitev za izhod iz krize.

Premier Aleksis Cipras je danes sporočil, da so Atene mednarodnim posojilodajalcem predložile »realističen predlog« za rešitev grške krize in sprostitev novega svežnja finančne pomoči, ki bi preprečila bankrot države. Grčija je mednarodne posojilodajalce pozvala, naj bodo realistični in sprejmejo njen predlog.

Vodja grške levičarske stranke Siriza o podrobnostih predlaganih reform ni hotel govoriti, priznal pa je, da načrt vsebuje zahtevne koncesije, piše BBC. Še včeraj je grški premier sicer ocenil, da posojilodajalci vztrajajo pri »absurdnih reformah«, zaradi česar nastajajo zastoji v pogajanjih. Posojilodajalci namreč od Grčije zahtevajo strožje reforme, medtem ko se vladajoča stranka v skladu s svojimi predvolilnimi obljubami s tem ne strinja.

Medtem so vse glasnejše govorice, da bodo mednarodni posojilodajalci po več mesecev trajajočih trnovih pogajanjih Atenam postavili ultimat. O končnem predlogu za Atene so namreč včeraj po navedbah BBC razpravljali v Berlinu, kjer so se sešli nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik François Hollande in predsednikom evropske komisije Jean-Claude Juncker, pridružila pa sta se jim tudi vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi.

Cipras, ki na srečanju ni bil navzoč, je sporočil, da predloga nasprotne strani še ni dobil. »Ne bomo čakali na njihov predlog, Grčija je predložila načrt,« je dejal. »Zdaj je jasno, da je odločitev na strani evropskih voditeljev,« je dodal grški premier. Izrazil je prepričanje, da bodo evropski voditelji razmislili o predlogu Aten in »pristopili na stran realizma«.

V EU svarijo, da dogovor še ni dosežen

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Pierre Moscovici je dopoldne dejal, da je bil v pogajanjih z Grčijo dosežen »resen napredek«, a opozoril, da je pred pogajalci še veliko dela. Pojasnil je, da so Atene preložile več predlogov, med drugim o reformi krhkega pokojninskega sistema, piše AFP.

EU pa je pozdravila in kot pozitiven korak označila izmenjavo dokumentov med Grčijo in mednarodnimi posojilodajalci, a je tudi tiskovna predstavnica Unije Annika Breidthardt pri tem opozorila, da je še prezgodaj govoriti o dogovoru med Atenami, Brusljem in IMF, piše AFP.

Grčija ima sicer v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF še 7,2 milijarde evrov, a jih mednarodni posojilodajalci nočejo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k reformam. Do petka mora sicer Grčija IMF vrniti 300 milijonov evrov, do konca junija pa skupno poravnati za 1,5 milijarde evrov obveznosti, pri čemer narašča bojazen, da Grčija nima dovolj sredstev in bi zato lahko bankrotirala.