Še en preobrat: Cipras prosi za 29 milijard do leta 2017

Akcija 5 pred 12., in sicer sklenitev dvoletnega sporazuma s kriznim skladom ESM, je na prvi pogled videti bolj kot slepilni manever.

Objavljeno
30. junij 2015 10.23
TOPSHOTS-GREECE-ECONOMY-POLITICS-EU-IMF
P. Ž., Bruselj; Mo. B., Delo.si
P. Ž., Bruselj; Mo. B., Delo.si

20:20: Grčija je po besedah malteškega premiera Joseph Muscata pripravljena preklicati referendum, če bo dosežen sporazum z upnicami, poroča Reuters. Podobno je danes na Bloomberg TV povedal grški pogajalec, namestnik zunanjega ministra Evklid Cakalatos. Tudi Juncker je na srečanju s časnikarji v Bruslju dvoumno napovedal velike dogodke v Atenah.

Jutri naj bi se sicer spet pogovarjali finančni ministri evrske skupine, saj naj bi jim Ciprasova vlada poslala novo pismo.

20:10: Kot je sporočil finski finančni minister Alexander Stubb, so s kolegi iz evrske skupine že končali zasedanje. Programa, ki se izteče danes, se po njegovih pojasnilih ne da podaljšati. Enako da velja tudi za odpis dolgov. Prošnja za pomoč, za katero je zaprosil Cipras, mora skozi normalne postopke.

17:31 Po poročanju dpa je nemška kanclerka Merklova zavrnila razpravo o novi pomoči Grčiji pred nedeljskim referendumom.

16:35: Po Ciprasovem pismu vodji evrske skupine Jeroenu Dijsselbloemu, ki ga objavlja portal Politico,grška vlada prosi za novo pomoč v višini 29 milijard evrov do leta 2017.

16:12: Ciprasovo prošnja za pomoč iz ESM bi bila tretji rešilni program. Prošnjo sicer lahko da vsaka država. Toda: Atene niso končale niti 2. rešilnega programa, ki je bil dvakrat podaljšan (da bi Grčija lahko izpolnila zaveze) in se izteče danes opolnoči.

Še več, vlada predlaga volivcem, naj zavrnejo njegovo vsebino. Ker vsebina novega programa predvidoma ne bo mogla biti drugačna, je Ciprasova akcija 5 pred 12. na prvi pogled videti bolj kot slepilni manever. Ključen bo odziv posojilodajalk.

15:47: Po poročanju Reutersa grška vlada predlaga sklenitev dvoletnega sporazuma s kriznim skladom ESM, ki bi vključeval tudi prestrukturiranje dolgov. Za pomoč iz ESM (sklad je bil ustanovljen kot odgovor na dolžniško krizo v območju evra) mora članica skleniti sporazum s pogojevanjem po logiki: denar v zameno za varčevalno-reformne ukrepe. Glede na dosedanjo držo članic območja evra večjih razlik v pogojih ne bo. Je pa manevriranje Sirizine vlade v zadnjih mesecih povzročilo visoko škodo.

14:33: Iz Grčije še ni znamenj, da bi sprejeli Junckerjevo ponudbo. Še več, sporočajo, da je referendum del njihove strategije, s katero želijo priti do boljšega sporazuma z upniki. Kljub temu ne more biti izključeno, da bo Cipras še prišel s svojimi predlogi. Iz Berlina sporočajo, da nimajo informacij o kakršnikoli evropski ponudbi in sporazumu, ki bi lahko bil sprejet v zadnji minuti.

Sicer Ciprasove drže ne podpirajo samo (radikalno) levičarske skupine in stranke po Evropi, marveč tudi nacionalisti in skrajna desnica. V francoski Nacionalni fronti si želijo, da bo EU doživela zgodovinski udarec

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je po poročanju Bloomberga je povedal, da bi Grčija lahko do nadaljnjega ostala v evru tudi, če bi Grki na refrendumu izglasovali ne. 

14:27: Tudi če Grčija danes ne bo plačala 1,55 milijarde evrov IMF – to napoveduje finančni minister Janis Varufakis – neposrednih posledic še ne bo. IMF bo proti državi »v zamudi« sprožil predvidene postopke z opozorili, naj izpolni svoje obveznosti. Države, ki imajo več kot polletne zamude pri plačilu obveznosti do IMF, so Somalija, Zimbabve in Sudan. Sledili bi tudi drugi ukrepi, denimo odvzem glasovalnih pravic. Šele po dveh letih zamude bi Grčiji grozila izključitev iz IMF. Tudi bonitetne hiše predvidoma ne bodo neplačila obveznosti do javnega upnika razglasile za plačilno nesposobnost. Seveda IMF ne bo več zagotavljal pomoči, dokler ne bo dobil vrnjenega denarja.

12:48: Finančni ministri skupine z evrom so že konec leta 2012 obljubili Grčija, da bodo preučili sprejetje ukrepov za zmanjšanje dolžniškega bremena, ko bo izpolnila reformno-varčevalne zaveze iz program. Tako naj bi dosegli večjo vzdržnost dolgov. To predvidoma ne bi vključevalo klasičnega odpisa dolgov, marveč podaljševanje moratorija na plačilo glavnice, daljše roke zapadlosti in še nižje obresti.

12:40: Evropska komisija je v nedeljo objavila zadnji predlog trojke, o katerem so se pogajali s predstavniki Grčiji, preden so ob objavi referenduma odšli s pogajanj. V njem je v primerjavi s prejšnjimi predlogi nekaj olajšav, denimo odpoved zahtev po zvišanju DDV za hotele na 23 odstotkov (po novem na 13 odstotkov). Po drugi strani bi Grčija morala precejšen del pokojninske reforme sprejeti ob potrditvi sporazuma.

12:35: Glasnik evropske komisije je potrdil zadnjo Junckerjevo ponudbo Ciprasu. Grškemu premieru jo je predstavil ponoči, odgovora iz Aten še niso dobili. V skladu s ponudbo bi Cipras moral sprejeti zadnje predloge trojke in med kampanjo za referendum zagovarjati glasovanje za.

Junckerjeva ponudba vključuje tudi obravnavo nadaljnjega financiranja Grčije in vprašanje vzdržnosti grškega dolga. To bi bilo del sporazuma z Grčijo. Evropska komisija bi tudi vodila projekt naložb za zagotavljanje
gospodarske rasti.

Glasnik je opozoril, da se grški rešilni program izteče danes opolnoči.

Evropska komisija po njegovih besedah sicer ne financira grškega rešilnega programa, a v krizi deluje kot posrednik.

12.03:  Po poročanju grškega dnevnika Kathimerini grški premier Aleksis Cipras znova tehta zadnjo ponudbo predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja. Zaprtje bank in današnji iztek rešilnega program je povzročil, da je nekaj članov grške vlade pozvala Ciprasa, naj sprejme Junckerjevo ponudbo.

Ponudba naj bi vsebovala: sprejetje zadnjega predloga trojke in zavezo, da bo pred referendumom delal kampanjo za. Spletna stran časnika še poroča, da bi bila skupina na drugi strani bila pripravljena oktobra obravnavati prestrukturiranje grških dolgov (po zavezi iz leta 2012).

Negotovo je, ali ima ponudba kaj možnosti za uspeh. Čas za samo podaljšanje programa se je najbrž že iztekel, saj ga mora potrditi tudi več parlamentov. Grčija mora danes tudi plačati 1,55 milijarde IMF.

Poleg tega je negotovo, ali so finančni ministri skupine z evrom, ki imajo vajeti v rokah, pripravljeni sprejeti takšno ponudbo. Juncker namreč predstavlja samo eno od treh institucij v trojki.

10.26: »Žal scenarija izhoda Grčije iz območja evra ne more izključiti,« je za Les Echos povedal član direktorata Benoît Coeuré. V Frankfurtu so bili doslej glede ugibanj zadržani. Želja ECB sicer ostaja obstanek Grčije v evru.

Če bi Grki izglasovali ne, bi po Coeuréjevem mnenju zavrnila ponudbo 18 drugih članic območja z evrom in težko bi bilo nadaljevati politični dialog. Opozoril je na mnenje finančnih ministrov skupine z evrom, po katerem so bili predlogi trojke na meji sprejemljivega.

Grčija mora ECB 20. julija plačati 3,5 milijarde evrov. Če plačila ne bo, bo predvidoma finančno odrezana od ECB.

***

Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek zvečer v pogovoru za grško televizijo ERT dejal, da bo referendum o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč okrepil položaj Grčije v pogajanjih s kreditodajalci. Hkrati je potrdil, da bo odstopil, če bodo volivci zavrnili njegovo prošnjo, naj glasujejo proti.

Ob tem je Cipras izpostavil, da ni predsednik vlade, ki bi ostal na tem položaju za vse večne čase. Napovedal je tudi, da Grčija danes Mednarodnemu denarnemu skladu ne bo izplačala zapadlih junijskih obveznosti.