Coca Cola v Indiji ustavila del proizvodnje

Proizvajalec pijač zanika, da je njihova odločitev povezana s protesti aktivistov, ki opozarjajo na izčrpavanje vodnih virov.

Objavljeno
14. februar 2016 10.08
Mo. B., STA
Mo. B., STA

New Delhi – Največji proizvajalec pijač na svetu Coca Cola je zaradi padca prodaje začasno ustavila proizvodnja v treh polnilnicah v Indiji. Ameriški velikan je pod pritiskom tamkajšnjih aktivistov zaradi domnevnega izčrpanja zalog podzemne vode, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Coca Cola je ustavila proizvodnjo v tovarnah v zveznih državah Andhra Pradeš, Meghalaja in Radžastan, v katerih dela skupno okoli 300 ljudi. Tamkajšnji aktivisti že desetletje bijejo bitko s proizvajalcem gaziranih pijač.

»Trg v Indiji pijačarski industriji iz različnih razlogov že nekaj časa ni naklonjen,« je za AFP dejal tiskovni predstavnik indijske podružnice Coca Cola India Kamleš Šarma. Zanikal je, da bi družba proizvodnjo v Radžasthanu ustavila zaradi aktivistov, in zavrnil obtožbe, da so izčrpali zaloge podtalnice, saj da so jo uporabljali le manjši delež, piše STA.

Aktivist iz mesta Kaladera v državi Radžasthan Maheš Jogi je za AFP dejal, da v Kaladeri praktično ni vode in morajo kopati tudi do 150 metrov globoko, da jo dobijo, medtem ko je bilo pred dvema desetletjema dovolj kopati okoli 30 metrov globoko.

Coca Cola ima v Indiji skupno 54 tovarn in načrtuje do leta 2020 v to državo vložiti že pet milijard dolarjev. Družba se sicer že več let sooča z nasprotovanjem lokalnih skupnosti zaradi porabe vode.

Že leta 2004 je morala zapreti tovarno v državi Kerala, čeprav v družbi zanikajo, da so storili karkoli narobe. Lani je zaradi protestov domačinov, ki so trdili, da bodo ostali brez podtalnice, opustila načrte za gradnjo nove polnilnice v zvezni državi Tamil Nadu. Predlani pa je opustila načrtovano širitev tovarne v državi Utar Pradeš, ker ji oblasti ob protestih domačinov niso dale dovoljenja.