Trudeau in Tusk: »Vrh EU-Kanada še vedno možen«

Po twitterju sta sporočila, da mislita, da je četrtkov vrh EU in Kanade, na katerem bi podpisali Ceto, še vedno možen.

Objavljeno
24. oktober 2016 10.51
Germany Canada Trade
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj – Drama zaradi gospodarsko-trgovinskega sporazuma s Kanado (Ceta) danes še ni bila končana. Še vedno ni gotovo, ali se bo v končnici le zgodil preobrat in bo v četrtek vrh EU-Kanada, na katerem bi lahko bila Ceta podpisana.

Ker je iz valonske socialistične stranke in tamkajšnje vlade prihajal le odločni »ne«, je bilo popolnoma jasno, da na sestanku regijskih veljakov s predsednikom belgijske zvezne vlade Charlesom Michelom ne bo preboja. Ker soglasja regij ni bilo, belgijska vlada ne more podpisati Cete, četudi jo zagovarja in obravnava za koristno. Michel je valonskemu ministrskemu predsedniku Paulu Magnettu, simbolu boju proti Ceti, očital obstrukcijo in politiko praznega stola, saj v razpravah menda ni sodeloval.

Zaradi razmerja sil je bilo najprej pričakovano, da se bosta predsednik evropskega sveta Donald Tusk in kanadski premier Justin Trudeau odločila za preložitev vrha, dokler se položaj v Belgiji ne bo razčistil. A Tusk je sporočil, da oba s Trudeaujem mislita, da je četrtkov vrh EU in Kanade še vedno mogoč. Vse strani sta pozvala k iskanju rešitve. Do zdaj so obstajala predvsem ugibanja, kaj bi lahko omogočilo spremembe v nepopustljivem valonskem stališču.

Po eni od teorij Magnette z zavračanjem Cete le rešuje svojo kožo. Priljubljenost njegovih socialistov se zmanjšuje, za petami jim je radikalno levičarska stranka dela. Velik udarec je bila septembrska napoved zaprtja obrata Caterpillarja z več kot 2000 zaposlenimi. Valonski delež v belgijskem izvozu sicer znaša le še 14,6 odstotka.

Flandrijski politiki pa zbadljivo trdijo, da Valonija raje izvaža orožje v Saudsko Arabijo (lani za več kot pol milijarde evrov) kot hruške in jabolka v Kanado.

Valonski predstavniki zahtevajo še nekaj tednov pogajanj za odločitev o Ceti. Govorijo o »džemu«, ki je nastal iz 1600 strani dolgega sporazumoma z aneksi in različnimi deklaracijami. To vse da bi morali temeljito proučiti. V evropski komisiji, ki se je z mandatom članic začela pogajati s Kanado o Ceti že pred sedmimi leti, so bili v komentarjih dogajanja pazljivi. Pozivali so k potrpežljivosti. Tudi Kanada je ves čas kazala veliko pripravljenosti na čakanje, popuščanje, izpolnjevanje evropskih želja.

Skoraj vse članice so na začetku poletja zahtevale, da se o novem sporazumu ne bi več odločalo le na ravni EU, ampak tudi v njihovih parlamentih.