Deutsche Bank spet v rdečih številkah, a obljublja boljše čase

Nemška podjetja - zadovoljni so pri Siemensu in Daimlerju, ne pa pri Deutsche Bahn.

Objavljeno
02. februar 2017 18.52
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Deutsche Bank je tudi lani pridelala velike izgube, predsednik uprave John Cryan pa delničarjem in vsem drugem obljublja, da bo letos vse bolje. Zato pa so že zdaj zadovoljni pri Siemensu in Daimlerju.

Z 1,4 milijarde evrov v letu 2016 so rdeče številke Deutsche Bank višje od pričakovanj, a v primerjavi z letom 2015, ko so imeli izgube za več kot sedem milijard, veliko znosnejše. Vodstvo največje nemške finančne ustanove tudi zagotavlja, da so končno na poti obračuna s starimi grehi, potem ko so jih morali tudi lani poravnavati za 2,4 milijarde evrov. »Priložnost želim izkoristiti za izraz globokega obžalovanja uprave Deutsche Bank s tem, kar se je zgodilo,« je povedal John Cryan. »Za to se želimo opravičiti, narejene so bile težke napake.«

O hipotekarnih poslih v ZDA med letoma 2005 in 2007, o katerih so se pravkar kazensko pogodili z ameriškim pravosodnim ministrstvom, je dejal, da so bili popolnoma nesprejemljivi, »žal pa to velja tudi za druge primere«. V ZDA so bili lahko še veseli, da so se dogovorili »le« o 7,2 milijarde dolarjev kazni in poplačila oškodovanim, saj so pred decembrskim dogovorom nekateri ugibali kar o štirinajstih milijardah dolarjev. Zdaj dogovorjeni vsoti, ki tudi ni majhna, se pridružujejo kazni za druge težke nepravilnosti. Zaradi nedovoljenega trgovanja z ruskimi rublji v domnevni višini šestih milijard dolarjev v ZDA še preverjajo, ali so pri Deutsche Bank kršili sankcije proti Rusiji, z newyorškimi in londonskimi bančnimi nadzorniki pa so se že pogodili o plačilu skoraj 600 milijonov evrov kazni.

Še drugi grehi Deutsche Bank

Nemški in drugi finančni nadzorniki domnevajo še o drugih grehih Deutsche Bank, tako kot nekatere druge svetovne finančne velikanke jo sumijo goljufanja na deviznih trgih, pa prekrškov pri sankcijah proti Iranu, pomoči pri davčnih utajah svojih strank v Švici in manipulacij pri določanju euriborja in liborja. Evropska komisija je zaradi tega že leta 2013 več velikim bankam, med njimi tudi Deutsche Bank, določila visoke denarne kazni, prav tako oblasti v ZDA in Veliki Britaniji. V Frankfurtu domnevajo, da je zaradi ostrih kritik nemškega Bafina na ta račun Deutsche Bank zapustil prejšnji sopredsednik uprave Anshu Jain, pa čeprav še niso poravnali niti vseh napak njegovega predhodnika Josefa Ackermanna.

V frankfurtski bančni velikanki pa so lahko še veseli, saj so jeseni zaradi govoric o gigantskih odplačilih za vpletenost v ameriško nepremičninsko krizo mnogi ugibali celo o morebitnem državnem reševanju. Predsednik uprave Cryan zdaj poudarja, da so v še posebej težkem letu dokazali, kako zelo so odporni. Vrednost delnic se je po oktobrskem dnu sicer skoraj podvojila, a največja nemška banka s svojimi veliki težavami izgublja tudi nekatere tržne deleže, medtem ko so nekatere tekmice v ofenzivi. V Frankfurtu prepričujejo, da bodo letos spet imeli dobičke, pa čeprav tudi sami priznavajo še nekaj negotovosti, še posebej pri višini lastnega kapitala.

Zadovoljni pri Siemensu in Daimlerju

Če so pri Deutsche Bank še lahko zaskrbljeni, pa so bili v četrtek zadovoljni pri podjetju Siemens, ki je na položaju največ vrednega nemškega podjetja prehitel SAP. Dobre volje so tudi pri Daimlerju, kjer lansko leto imenujejo najboljše v svoji zgodovini, potem ko so prodali dvanajst odstotkov več osebnih avtomobilov kot leto pred tem in prvič po desetih letih prehiteli BMW. S slabšimi rezultati od načrtovanih so se morali sprijazniti pri prodaji tovornjakov, zato pa govorijo o ofenzivi pri digitalizaciji in električnih avtomobilih. Zadovoljni pa ne morejo biti pri Deutsche Bahn, kjer so ta teden izgubili starega predsednika uprave Rüdigerja Grubeja, v predvolilnem letu pa še ni jasno, kdo jih bo vodil v vse ostrejši boj za stranke s poceni avtobusnimi prevozniki.