Diplomatski spor med Malezijo in Severno Korejo se poglablja

Zapletlo se je, ko Malezija ni hotela izročiti posmrtnih ostankov Kim Džong Nama, ne da bi prej opravila obdukcijo.

Objavljeno
20. februar 2017 13.45
MALAYSIA-NKOREA-SKOREA-KIM-BROTHER
Mo. B.
Mo. B.

Diplomatski zaplet zaradi domnevnega umora polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Nama na malezijskem letališču se poglablja. Malezijske oblasti so iz Pjongjanga umaknile svojega predstavnika in na zagovor poklicale severnokorejskega veleposlanika. Ta je kmalu zatem ponovil, da malezijskim preiskovalcem ne gre zaupati.

V povezavi s smrtjo Kim Džong Nama, starejšega polbrata Kim Džong Una, ki so ga prejšnji teden domnevno zastrupili na letališču v Kuala Lampurju, so malezijske oblasti doslej aretirale Severnokorejca, ki je živel v Kuala Lampurju, Indonezijko in njenega malezijskega partnerja ter Vietnamko. Prepričani so, da je bilo v umor vpletenih skupno pet severnokorejskih državljanov, štirje so še isti dan zapustili državo. Po njihovih podatkih so vsaj trije na večer umora odleteli v Džakarto, nato v Dubaj in se prek Rusije vrnili v Pjongjang, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer prijateljski odnosi med Malezijo in Severno Korejo so se zaostrili, ko je malezijska policija zavrnila zahtevo severnokorejskih diplomatov za izročitev posmrtnih ostankov Kim Džong Nama, še preden bi opravili obdukcijo. Veleposlanik Kang Čol se je prejšnji teden odzval z obtožbami, da so razlog za odločitev pritiski Južne Koreje, ki je kmalu po umoru s prstom pokazala ne le na Pjongjang, ampak neposredno na Kim Džong Una.

Iz Pjongjanga so prišle še obtožbe, da Kuala Lampur kuje zaroto s »sovražnimi silami«, da bi omajala ugled Severne Koreje.

»Malezijska vlada zelo resno obravnava vsakršne neutemeljene poskuse blatenja našega ugleda,« je v odgovor na severnokorejski odziv povedal namestnik generalnega sekretarja za bilateralne odnose. Iz zunanjega ministrstva so sporočili, da so obtožbe »neutemeljene« in poudarili, da je žrtev na malezijskih tleh umrla v »skrivnostnih okoliščinah«, zato je odgovornost malezijske vlade, da ugotovi razloge za smrt.

Nadzorne kamere z letališča v Kuala Lampurju so posnele, kako sta se prejšnji teden dve ženski približali moškemu, ki so ga pozneje identificirali kot Kim Džong Nama. Ena od njiju ga je zgrabila od zadaj. Sledi drugi posnetek, ko je napadeni poiskal pomoč letališkega osebja in pokazal na svoj vrat. Pospremili so ga na letališko kliniko, umrl je na poti v bolnišnico.