Države Opeca bi priprle naftno pipo

Naftni kartel namerava prvič po osmih letih omejiti črpanje nafte. Cene sodčka so že narasle za šest odstotkov.

Objavljeno
29. september 2016 12.17
ALGERIA-OIL-OPEC
Mo. B.
Mo. B.

Riad − Po šestih urah razpravljanja in tednih pogajanj ter sklepanj dogovorov je Organizacija držav izvoznic nafte Opec sporočila, da namerava omejiti črpanje nafte. V skladu z dogovorom naj bi število načrpanih sodčkov zmanjšali za približno 750.000 na dan. Cena surove nafte se je z napovedjo omejitve v sredo povišala za približno šest odstotkov, danes pa znova nekoliko upadla.

Dogovor, sklenjen v Alžiriji med neformalnim srečanjem z Rusijo, je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sklenjen šele po tem, ko je največja proizvajalka nafte v Opecu Saudska Arabija privolila v izvzetje Irana iz omejitve. Teheran, ki se je z jedrskim dogovorom po več letih znebil zahodnih ekonomskih sankcij, namreč ni bil pripravljen privoliti v omejitev. To je tudi razlog, da države Opeca niso omejile črpanja že aprila letos.

Saudska Arabija in Iran se ne le geografsko najpogosteje držita vsak svojega brega in po mnenju analitikov je moral uradni Riad pod ekonomskim pritiskom nizkih cen nafte tokrat popustiti. Kljub najavi dogovora se sicer še vedno porajajo dvomi, ali bosta tekmici spoštovali dogovor. Nedoločene ostajajo nekatere ključne podrobnosti, med drugim tudi ta, katere države bodo za koliko omejile število načrpanih sodčkov. O tem naj bi se 14 članic Opeca dogovorilo na dunajskem srečanju konec novembra.

Kot pojasnjuje AFP, članice Opeca prispevajo približno 40 odstotkov svetovne surove nafte. Kljub upadanju cen − junija 2014 je bilo treba za sodček (158,9 litra) odšteti več kot sto dolarjev, v začetku letošnjega leta pa je cena padla pod 30 dolarjev − se doslej niso odločile za ukrep.

Kot je za AFP pojasnil Jeffrey Halley iz družbe OANDA, je bil namen saudske strategije naftnega dumpinga zlomiti ameriški posel pridobivanja zemeljskega plina iz skrilavca, a je tudi Riad pri tem mnogo izgubil. Manjši proračun je Saudsko Arabijo lani prisilil v varčevanje, vključno z zamrznitvijo plač v javnem sektorju.