Državnikom G7 visoko sporočilo zagovornikov varovanja okolja

Pri Greenpeaceu verjamejo, da bi morali najvplivnejši politiki sveta napovedati konec fosilnih goriv.

Objavljeno
08. junij 2015 11.20
GERMANY-G7-SUMMIT
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Garmisch-Partenkirchen − Državniki vplivnih industrijskih držav G7 so se za letošnji vrh umaknili v bavarske gore, s pomočjo sodobnih tehnologij pa se je za njimi visoko povzpelo tudi protestno sporočilo. Pri organizaciji Greenpeace so zgodaj zjutraj na bližnjo goro projicirali sporočilo »G7: za stoodstotne obnovljive vire!«

Voditelji Nemčije, ZDA, Kanade, Japonske, Velike Britanije, Francije in Italije so v nedeljo razpravljali o krizah, kot jih vidi tako imenovani Zahod: Grčijo so pozvali, naj spoštuje dogovore s svojimi upniki in nadaljuje reforme, Rusiji so dali vedeti, da po aneksiji Krima in spodbujanju upornikov na vzhodu Ukrajine ne spada v klub demokratičnih držav.

Čeprav tudi danes razpravljajo o terorističnih grožnjah in izzivih, ki jih predstavljajo begunci, je vsaj dopoldne tudi čas za demonstracijo bolj skrbnega, celo sočutnega obraza držav, ki zatrjujejo, da jih družijo skupne demokratične in razvojne vrednote. Gostiteljica nemška kanclerka Angela Merkel v gradu Elmau sprejema predstavnike afriških držav in mednarodnih organizacij, s katerimi bo razpravljala tudi o možnostih in pravicah za ženske, skupaj s francoskim kolegom Françoisom Hollandom, britanskim Davidom Cameronom, ameriškim Barackom Obamo, italijanskim Matteom Renzijem, japonskim Šinzom Abejem in kanadskim Stephenom Harperjem pa bodo razpravljali tudi o podnebnih spremembah in energiji.

Temu je namenjena tudi gigantska projekcija na goro, saj pri Greenpeaceu verjamejo, da bi morali najvplivnejši politiki sveta razglasiti konec fosilnih goriv ter stoodstotni prestop na obnovljive vire. Nenapovedano akcijo so kmalu ustavili policisti. Žal pa že država gostiteljica ni najboljša reklama za obnovljive vire. Nemčija jih z neznanskimi subvencijami spodbuja že desetletje, njihove prednosti pa se šele morajo dokazati običajnim državljanom: ti zdaj plačujejo drugo najvišjo ceno energije v Evropi.

Demonstrantov, ki so se v nedeljo lotili celo večurnega gorskega pohoda proti gradu Elmau, je danes že manj, zato pa pozornost vzbuja soprog nemške kanclerke Joachim Sauer, ki se enkrat za spremembo udeležuje visokega mednarodnega srečanja. Ugledni znanstvenik se je je soprogami drugih udeležencev, med katerimi pa ni bilo Michelle Obama, s kočijo popeljal po okolici.