ECB brez sprememb obrestnih mer

ECB z nespremenjenimi obrestnimi merami in nadaljevanjem kvantitativnega sproščanja.

Objavljeno
20. oktober 2016 17.11
GERMANY-BANKING-ECB-EU-EUROZONE-BONDS
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Ključna obrestna mera evrskega območja tudi po današnjem zasedanju sveta Evropske centralne banke (ECB) ostaja ničelna, obrestna mera za mejno posojanje 0,25-odstotna ter za deponiranje presežne likvidnosti minus 0,40-odstotna.

Svet ECB pričakuje, da bodo ključne obrestne mere daljše obdobje ostale na sedanji ali nižji ravni, v enakih razsežnosti »do marca 2017, in če bo potrebno, po njem« pa ostaja tudi osemdeset milijard evrov na mesec obsežni program kvantitativnega sproščanja, je na tiskovni konferenci povedal predsednik ECB Mario Draghi.

O obdobju po marcu 2017 na tokratnem zasedanju sveta ECB niso razpravljali, je dodal in več odločitev o prihodnjih mesecih napovedal za decembrsko zasedanje. Zagotovil pa je, da se bodo nestandardni ukrepi denarne politike nadaljevali, dokler ne bo »trajne prilagoditve inflacije v skladu s cilji«, ki so jih postavili »pod, a blizu dveh odstotkov«.

Oktobrska inflacija je z 0,4 odstotka najvišja v zadnjih dveh letih, a tudi po prepričanju predsednika Draghija v glavnem zaradi dražitve energije. Tudi tokrat je ponovil prepričanje, da denarna politika ECB deluje, a tudi pozval k večjemu prispevku politike tako na nacionalnih kot na evropski ravni. »Uresničevanje strukturnih reform se mora bistveno povečati za zmanjšanje strukturne brezposelnosti in povečanje rasti v evrskem območju.«