ECB: Finančna stabilnost v območju evra se je okrepila

Pritisk na finančni sistem območja evra je v preteklih šestih mesecih ostal na nizki ravni.

Objavljeno
28. maj 2015 16.01
afp/GERMANY-REAL ESTATE-SCULPTURE-EURO-ECB
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Frankfurt – Finančna stabilnost v območju evra se je v zadnjem obdobju okrepila, v danes objavljenem polletnem poročilu o finančni stabilnosti ocenjuje Evropska centralna banka (ECB). Ob tem opozarja na določena tveganja v prihodnosti, med njimi šibko gospodarsko rast evropske denarne unije in grško krizo.

Pritisk na finančni sistem območja evra je v preteklih šestih mesecih ostal na nizki ravni, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije poudaril podpredsednik ECB Vitor Constancio. Kot je ocenil, so k temu prispevali tudi njihovi ukrepi, ki že dajejo sadove.

Ne glede na izboljšanje gospodarskih pogojev pa tveganja za vztrajanje nizke nominalne gospodarske rasti ostajajo izziv finančni stabilnosti območja evra, je pojasnil.

V osrednji denarni ustanovi v območju evra jih glede na pomladansko poročilo o finančni stabilnosti skrbi tudi odsotnost kakršnegakoli dolžniškega dogovora z Grčijo. To bi lahko imelo po njihovih besedah za posledico zvišanje stroškov zadolževanja tudi za druge evrske države, predvsem periferne.

Vir potencialne negotovosti evropske denarne unije naj bi bil tudi t. i. sivi bančni sektor, ki ponuja podobne storitve kot tradicionalne komercialne banke, a ni predmet enako strogega nadzora. Ta sektor »še naprej krepko raste, to pa povečuje potencial sistemskih tveganj«.

»Kljub na splošno pozitivnemu razpoloženju finančnih trgov je na globalni ravni ves čas prihajalo do napetih trenutkov. Velike banke so postale manj samozavestne glede svojih zmožnosti v času obdobij velikih pritiskov,« so še navedli v centralni banki.

Dobičkonosnost bank v evrskih državah je v okolju nizkih obrestnih mer ostala šibka, piše STA.

Posebej občutljive so zaradi negotove prihodnosti Grčije v območju evra postale grške banke. Zabeležile so večje odlive depozitov, izgubile dostop do finančnih trgov in padec vrednosti svojega premoženja, so še izpostavili v ECB.