ECB od marca 2015 odkupila za 1690 milijard evrov državnih obveznic

Banka Slovenije odkupila za skoraj šest milijard, ob tem tudi vse nižji pribitki na naše obveznice.

Objavljeno
08. avgust 2017 16.13
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana – Potem ko je ECB marca 2015 sprožila program rahljanja denarne politike z odkupi obveznic, je Banka Slovenije do konca julija odkupila za skoraj šest milijard evrov obveznic javnega sektorja, izhaja iz zadnjega poročila ECB.

Evropska centralna banka oziroma centralne banke v okviru evrosistema so sicer doslej v slabih dveh letih in pol odkupile za dobrih 1690 milijard evrov državnih in drugih vrednostnih papirjev iz javnega sektorja, kar pomeni, da je slovenski delež znašal le 0,35 odstotka vseh nakupov. Levji delež odkupov so sicer opravile centralne banke največjih evrskih držav Nemčije (404 milijarde), Francije (325 milijard), Italije (285 milijard) in Španije (201 milijarda).

Nizki zahtevani donosi na obveznice

Ob nadaljevanju politike kvantitativnega sproščanja ECB in njenih zavezah o odkupu državnih obveznic vsaj do konca 2017 so ta čas nizki tudi zahtevani donosi na obveznice evrskih držav. Zahtevani donos na slovenske desetletne državne obveznice tako zdaj na trgovalni platformi MTS znaša le 1,11 odstotka.

S tem je le za 65 bazičnih točk (0,65 odstotka) višji od zahtevanega donosa na referenčne nemške državne obveznice, po drugi strani pa je precej nižji od pribitkov na italijanske (1,99 odstotka) ali pa španske (1,44 odstotka) dolgoročne obveznice, ki pa se ob taki politiki Evropske centralne banke prav tako nižajo.