EU neenotna glede obdavčitve internetnih velikanov

Komisija bo možnosti za rešitev pri obdavčevanju digitalne ekonomije predlagala do digitalnega vrha EU.

Objavljeno
16. september 2017 15.56
STA
STA

Bruselj – Več kot polovica članic EU podpira pobudo Francije, Nemčije, Italije in Španije za pravično obdavčitev internetnih velikanov, ni pa enotnosti, ki je potrebna za davčne odločitve v EU, je pokazala neformalna razprava finančnih ministrov EU v Tallinu. Zato se omenja možnost okrepljenega sodelovanja, čeprav je najbolj zaželena globalna rešitev.

Ministri so razpravljali o izzivih obdavčevanja podjetij v digitalnem gospodarstvu, pri čemer je bila v ospredju pobuda četverice za pravično obdavčitev internetnih velikanov, znanih pod kratico Gafa - Google, Amazon, Facebook in Apple. Nemčija, Francija, Italija in Španija predlagajo, naj EU uvede davek za izravnavo davčne obremenitve, s katerim naj zagotovi, da bodo digitalna podjetja plačevala davke tam, kjer ustvarjajo prihodek, ne tam, kjer prijavijo dobiček.

Izjemno omejeni davki

Gre za vprašanje pravičnosti, enakosti in fiskalne učinkovitosti, gre za zagotovitev ustreznega sistema obdavčitve 21. stoletja, je poudaril francoski finančni minister Bruno Le Maire. Kako naj pojasnimo evropski avtomobilski industriji ter malim in srednjim podjetjem, da internetni velikani Google, Amazon, Facebook in Apple plačujejo le izjemno omejene davke, je ponazoril problem.

Pobudo štirih največjih gospodarstev v območju evra za kratkoročno rešitev problema obdavčevanja v digitalnem gospodarstvu podpira več kot polovica članic, je povedal gostitelj zasedanja, estonski finančni minister Toomas Töniste. Med njimi je tudi Slovenija, saj obstoječi mednarodni standardi niso zadostni. Vztrajajo namreč pri fizični prisotnosti, kar je v nasprotju z naravo te industrije, je povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj. Med nasprotniki pa naj bi bili Danska, Malta, Švedska, Ciper, Irska, Češka in Velika Britanija.

Evropska komisija bo možnosti za rešitev izzivov pri obdavčevanju digitalne ekonomije predlagala do digitalnega vrha EU, ki bo 29. septembra v Tallinnu. To vprašanje bo tako očitno pomembna tema tudi na vrhu.

Decembra naj bi o tem znova razpravljali finančni ministri EU. Uradne, zakonodajne predloge komisije pa francoski minister Le Maire pričakuje sredi prihodnjega leta.