EU poziva Rusijo k takojšnji ustavitvi napadov na zmerno opozicijo v Siriji

Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije ocenjuje, da rusko vojaško posredovanje v Siriji spreminja pravila igre.

Objavljeno
12. oktober 2015 18.07
SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-STRIKES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Luxembourg − Zunanji ministri Evropske unije so na zasedanju v Luksemburgu Rusijo pozvali, naj nemudoma ustavi vojaške napade na zmerne opozicijske sile v Siriji in kršitve zračnega prostora sosednjih držav.

Ministri so v sklepih srečanja zapisali, da so nedavni vojaški napadi Rusije, ki niso usmerjeni na Islamsko državo in druge teroristične skupine, ampak tudi na zmerno opozicijo, zelo zaskrbljujoči in se morajo nemudoma končati. Enako velja za ruske kršitve zračnega prostora sosednjih držav, piše Slovenska tiskovna agencija. Vojaška eskalacija po ugotovitvah ministrov prinaša tveganje podaljševanja konflikta, spodkopava politični proces, poslabšuje humanitarne razmere in povečuje radikalizacijo. EU, ki meni, da bi moral biti cilj umiritev razmer, Moskvo poziva, naj svoja prizadevanja osredotoči na iskanje politične rešitve konflikta in naj si prizadeva za zmanjšanje nasilja.

Unija je danes izrazila tudi močno podporo mirovnim prizadevanjem posebnega odposlanca Združenih narodov Staffana de Misture, vključno z njegovim predlogom za vzpostavitev delovnih skupin znotraj Sirije, in podporo mednarodni koaliciji za boj proti Islamski državi. Ob tem je EU izpostavila nujnost poenotenja zmernih političnih opozicijskih sil in z njimi povezanih oboroženih skupin, saj bodo le združene predstavljale resno alternativo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada in Islamski državi.

Mogherinijeva: Vojaško posredovanje Rusije v Siriji spreminja pravila igre

Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini je ob prhodu na zasedanje ministrov ocenila, da rusko vojaško posredovanje v Siriji spreminja pravila igre in vključuje nekatere zelo zaskrbljujoče elemente, piše STA. Izpostavila je, da je treba v iskanje politične rešitve vključiti vse akterje v krizi, a že članice Unije pri iskanju rešitve niso enotne ne glede odziva na ruske napade v Siriji ne glede vloge predsednika Bašarja al Asada pri reševanju krize.

Pozivi tudi k hitri potrditvi političnega dogovora v Libiji

Zunanji ministri EU so na zasedanju govorili tudi o Libiji. Sprte strani so pozvali k hitri potrditvi predloga dogovora o vladi narodne enotnosti, ki ga je pred dnevi predstavil posebni predstavnik Združenih narodov Bernardino Leon.