V pripravi zakonodaja, uperjena proti korporacijam

Države bodo morale poročati o višini prihodkov in plačanih davkih velikih svetovnih korporacij.

Objavljeno
08. februar 2016 13.12
Pi. K.
Pi. K.

Evropska komisija naj bi 12. aprila predstavila osnutek zakona, ki bo ameriške korporacije, kot so Facebook, Google in Amazon, prisilil k javnemu razkritju svojih dohodkov in davčnih računov. Cilj zakonodaje je povečati transparentnost poslovanja na območje Evropske unije in javnemu nadzoru izpostaviti davčne pogodbe, ki jih imajo večje svetovne korporacije sklenjene s posameznimi državami, poroča Guardian, ki se sklicuje na tri neimenovane visoke uradnike evropske komisije.

Glede na vire ima zakonodajni predlog tudi podporo pri predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Zakonodajni predlogi naj bi se glede na besede enega od virov razlikovali od države do države, evropski uradniki pa trenutno dokončujejo oceno učinka implementacije.

Pri Guardianu poudarjajo, da zakonodaja, ki bo države obvezala, da poročajo o višini prihodkov in davkov velikih svetovnih korporacij, preprečuje skrivne pogodbe, ki jih korporacije sklepajo z različnimi vladami o tem, kje in na kakšen način prijavijo svoje dobičke.

Ogorčenje nad tem, kako se velike multinacionalke izogibajo davčnim obveznostim, je izbruhnilo leta 2014, ko je v javnost prišla informacija, da so imeli Pepsi, Ikea, FedEx in drugi v Luksemburgu skrivne dogovore z vlado o davčni obremenitvi njihovih prihodkov, s čimer so se izognili plačilu več milijardam davkov. Kot je znano, je bil Juncker luksemburški premier in med letoma 1995 in 2009 finančni minister.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je Starbucksu na Nizozemskem in Fiatu v Luxemburgu že naložila plačilo 30 milijonov evrov zaradi neplačanih davkov, podobne preiskave pa so v teku že v Applu na Irskem in Amazonu v Luksemburgu.

Kakšen bo prag prihodkov podjetji, o katerih bodo države zavezane poročati, še ni znano, naj pa bi vanj zagotovo sodila večja podjetja, kot so Google in Amazon, je še dejal vir pri evropski komisiji.

Guardian še navaja, da bo predlog zagotovo ujezil Washington, ki že tako meni, da Evropska unija napada ameriška digitalna podjetja.