Evropska agencija za zdravila bo stala v Milanu ali Bratislavi

EMA (European Medicines Agency) se po brexitu seli iz Londona in išče nov dom med evropskimi prestolnicami.

Objavljeno
09. november 2017 11.24
K. K.
K. K.

Po navedbi The Financial Times sta finalista prestolnici Milano in Bratislava.

Dvajsetega novembra bo znano, v katerem mestu bo stala Evropska agencija za zdravila, ki se poleg EBA (Evropski bančni organ) seli iz Londona. V veliki bitki lobijev se za zmago borita le še Milano in Bratislava, tik za petami pa sta bili mesti Amsterdam in Køpenhavn.

Slovaška in italijanska prestolnica sta se prijavili za mesto gostiteljice EMA z drugimi 19 evropskimi prestolnicami, med njimi ni bilo Slovenije. Diplomati iz agencije so poudarili, da bo po raziskavah sodeč kar 70 odstotkov zaposlenih zapustilo agencijo, če sedež preselijo v Bratislavo.

Tekma je težka, saj agencija predstavlja stičišče več kot 40 različnih zdravstvenih agencij Evropske unije, apetiti so veliki. V njej je redno zaposleno najmanj 900 ljudi, ki se v mesto preselijo z družino, veliko pa imajo tudi poslovnih obiskov − na letni ravni jih obišče med 30.000 in 40.000 zdravnikov, farmacevtov, znanstvenikov in inšpektorjev, s katerimi sprejemajo nove zdravstvene prijeme in zdravila na evropskem tržišču. Mesto, ki bo gostilo EMA, bo deležno prestiža in velike ekonomske rasti, napovedujejo finančniki.