Francija bi imela na dolgi rok le še električne avtomobile

Po letu 2040 v Franciji nič več avtomobilov z bencinskim in dizelskimi motorji?

Objavljeno
06. julij 2017 20.43
G. B.
G. B.

Po besedah novega francoskega okoljskega ministra Nicolas Hulot, namerava Francija do leta 2040 prepovedati prodajo  avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji. Kot navajajo agencije, bo Francija svojim državljanom ponudila davčne spodbude za zamenjavo več kot 20 let starih avtomobilov na dizelski in bencinski pogon.

Kot je dejal Hulot, je postavljeni cilj zelo zahteven, a Francije želi po njegovem postati najbolj zelena evropska ekonomija. To je še veliko bolj radikalen načrt od dosedanjega, ki ga načrtuje samo glavno mesto Pariz, v katerem bi radi že od leta 2020 naprej prepovedali dizelske avtomobile.

Ta novica prihaja dan potem, ko je švedski Volvo objavil, da se bo v prihodnjih letih začel  med novimi izdelki predstavljali le še avtomobile na električni pogon ali pa različne vrste hibridov.

Električni avtomobili trenutno predstavljajo komaj 1 odstotek vse evropske prodaje, a proizvajalci imajo z njimi vse večje načrte, vse bolj pa jih k temu silijo tudi državne oblasti. Kot je znano o tem, da bi nekje v letih 2025-2030 prepovedali dizelske in bencinske avtomobile, razmišljajo Norveška, Nizozemska in Nemčija.