Gazprom svari pred morebitnimi težavami s preskrbo s plinom

Kot so opozorili, bodo Ukrajini plin zagotavljali le po vnaprejšnjem plačilu, kot je bilo dogovorjeno novembra v Bruslju.

Objavljeno
14. januar 2015 17.47
UKRAINE-CRISIS/GAZPROM
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Danes sta se v Moskvi sestala podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetsko unijo, Maroš Šefčovič in prvi mož Gazproma Aleksej Miller. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije Govorila sta predvsem o izpolnjevanju dogovora o oskrbi s plinom preko zime.

Kot so sporočili iz Gazproma, je nevarnost oskrbe Evrope s plinom v tem, ker Ukrajina zaradi finančnih težav novembra in decembra ni mogla kupiti količine plina, kakršna je bila dogovorjena z omenjenim sporazumom.

Ukrajina zato sedaj koristi svoje zaloge, ki pa se po ocenah Gazproma hitro zmanjšujejo in tudi ne bodo zadostovale za oskrbo preko celotne zime. Poraba plina vrhunec doseže januarja in februarja, je opozoril Miller in dodal, da bo Gazprom dosledno spoštoval dogovor o oskrbi Ukrajine s plinom in ji ga bo zagotovil le toliko, kolikor ga bo plačala.

S tem je namignil, da bi Ukrajina lahko znova povzročila krizo z oskrbo, če bi začela jemati plin, ki je sicer namenjen v Evropo. Na ta način se je oskrba Evrope s plinom zapletla že dvakrat v zadnjih desetih letih, navaja STA.

Miller je Šefčoviču sicer namignil tudi, naj začne EU čim prej pripravljati ustrezno infrastrukturo za priklop na terminal v Turčiji, ki ga načrtujejo Rusi po ukinitvi projekta Južni tok. Slednji je dokončno mrtev, na dnevnem redu pa je zdaj Turški tok, je dejal Miller.

Namignil je tudi, da naj bi v prihodnje le preko tega plinovoda teklo 63 milijard kubičnih metrov plina, ki proti Evropi zdaj tečejo preko Ukrajine. »Obvestili smo naše evropske partnerje. Zdaj je od njih odvisno, da postavijo potrebno infrastrukturo od turško-grške meje naprej,« je dejal.

»Naši partnerji imajo v najboljšem primeru še nekaj let. A urnik je tesen. Če bodo želeli doseči roke, bi se moral nov evropski plinovod začeti graditi že danes. Sicer bodo te količine plina šle na druge trge,« je po poročanju STA še dejal prvi mož Gazproma.