Dijsselbloem: Grčija bo morala pospešiti uresničevanje reform

Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem meni, da je bilo poleti storjeno premalo.

Objavljeno
09. september 2016 13.26
EUROPE-PROTESTS/
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Bratislava − Grčija bo morala pospešiti uresničevanje dogovorjenih reform v okviru tretjega programa pomoči, je prepričan predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Atene so namreč poleti naredile premalo pri izpolnjevanju dogovorjenih zavez, je dejal pred začetkom neformalnega srečanja finančnih ministrov evroskupine v Bratislavi.

»Poleti je bilo storjenega premalo, a je to mogoče pojasniti ... Vsi potrebujemo odmor, vendar pa bo zdaj treba pritisniti na plin in se vrniti na delo,« je ob prihodu na srečanje novinarjem dejal Dijsselbloem. »Pritisk se nadaljuje,« je dodal.

Grčija bo danes v ospredju srečanja ministrov držav območja z evrom v slovaški prestolnici, ki se ga v funkciji finančne ministrice udeležuje tudi Alenka Smerkolj. Razpravljali bodo o napredku pri izvajanju tretjega programa pomoči in uresničevanju dogovorjenih ciljev. Gre za 15 ciljev, ki se med drugim nanašajo na privatizacijo, upravljanje bank in energetski sektor. Od njihove izpolnitve je odvisno izplačilo drugega obroka druge tranše pomoči, ki znaša skupno 10,3 milijarde evrov.

Grčija je junija prejela 7,5 milijarde evrov. O izplačilu preostalih 2,8 milijarde ministri tokrat sicer še ne bodo odločali.

Atene so se z mednarodnimi posojilodajalci dogovorile, da bodo omenjene cilje izpolnile do sredine septembra, a viri pri evroskupini so pred kratkim dali vedeti, da njihovo izpolnitev pričakujejo do konca meseca.

»Da smo pri Grčiji priča uresničitvi dogovorjenih ukrepov šele v sklepni fazi dogovorjenega časovnega roka, ni vendar nič novega,« je grško izpolnjevanje zavez komentiral nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Po njegovem mnenju je nekaj časa sicer še na voljo. A Grčija lahko izplačilo naslednjega obroka pričakuje šele, ko bo izpolnila vse obveznosti, je še opozoril Schäuble.

V okviru tretjega programa pomoči je Grčiji zagotovljena finančna pomoč v višini do 86 milijard evrov iz Evropskega mehanizma za stabilnost, vendar pa mora država izvesti potrebne reforme, da bi se znova vrnila na pot gospodarske rasti.