Grčija: Odplačevanje davkov tudi v do 100 obrokih

Parlament je potrdil predlog zakona, s katerim so davkoplačevalci dobili več časa za plačilo davkov.

Objavljeno
22. marec 2015 10.11
GREECE-POLITICS-ECONOMY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene – Grški parlament je v soboto potrdil predlog zakona, s katerim so davkoplačevalci dobili več časa za plačilo davkov. Vlada upa, da ji bo ukrep pomagal napolniti prazno državno blagajno.

Zakon, ki so ga poleg poslancev vladajoče koalicije podprle tudi opozicijske stranke, bo tistim, ki imajo težave pri plačilu davkov, omogočil odplačilo v do 100 obrokih. Državljani, ki bodo plačali vse davke do konca marca, pa se bodo izognili globam in dodatnim obrestim.

Vlada ocenjuje, da približno 3,7 milijona posameznikov in 447.000 podjetij državi dolguje okoli 76 milijard evrov, kar predstavlja 42 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda. Pričakuje sicer, da bo s pomočjo zakona povrnjenih le okoli 8,9 milijarde neplačanih davkov.

Vlada upa, da bo s tem in podobnimi ukrepi vzpostavila novo kulturo spoštovanja davčnih pravil v državi, ki je po svetu znana po davčnih utajevalcih.

Novi zakon je del svežnja reform, s katerimi želi vlada pod vodstvom levičarske stranke Siriza spodbuditi šibko gospodarstvo. Ukrep je sicer povzročil nova trenja med Atenami in mednarodnimi posojilodajalci, ki so potarnali, da niso bili seznanjeni z načrti.