Grčijo je znova ohromila 24-urna stavka

Zaradi stavke je zastal javni promet.

Objavljeno
27. november 2014 18.24
GREECE-ECONOMY-STRIKE-PROTEST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene - V Grčiji danes v znak protesta proti varčevalni politiki, ki naj bi se v prihodnjem letu še zaostrila, na poziv dveh največjih sindikatov javnega in zasebnega sektorja, ADEDY in GSEE, poteka 24-urna splošna stavka. Zaradi stavke je po poročanju Slovenske tiskovne agencije zastal javni promet.

Zaradi stavke, ki se je začela opolnoči, so med drugim danes odpovedani vsi domači in mednarodni leti, saj so z delovnih mest odkorakali kontrolorji zračnega prometa. v Atenah tudi ne vozijo avtobusi in podzemna železnica, odpovedani so trajekti med Pirejem in Egejskimi otoki, poroča STA.

V veliki meri je obstalo delo na šolah, ministrstvih in v drugih javnih ustanovah. Zdravniki v javnih bolnišnicah po vsej državi opravljajo le nujne storitve.

V Atenah in Solunu so sindikati napovedali množična zborovanja, na katerih pričakujejo na tisoče ljudi. Po podatkih policije se je v Atenah zbralo 18.000 ljudi, v Solunu pa 6000. Protesti so potekali tudi v drugih večjih grških mestih, poroča STA.

»GSEE se upira dogmatični obsedenosti vlade in trojke z varčevalno politiko in dvigovanjem davkov,« so pred stavko sporočili iz tega največjega grškega sindikata zasebnega sektorja. Atene po njihovem trg dela vračajo nazaj v »srednji vek«.

Ta teden se v Parizu nadaljujejo pogajanja med predstavniki grške vlade in mednarodnih posojilodajalcev o prizadevanjih Grčije, da izpolni pogoje, ki ji jih je trojka postavila v zameno za milijardna posojila.

Prvi del aktualnega programa pomoči Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Grčiji se izteče konec leta. Pogovori so zato zelo pomembni tudi z vidika morebitne podpore državi v prihodnje.

Grška vlada je minuli teden predstavila predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem poudarja, da po več letih krize končno vidi luč na koncu predora. Vlada je proračun, o katerem bo parlament odločal decembra, pripravila brez soglasja mednarodnih posojilodajalcev. Ti naj bi od Aten zahtevali dodatne varčevalne ukrepe, med drugim pri pokojninah.

Grška vlada si za prihodnje leto obeta gospodarsko rast v višini 2,9 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi se s sedanjih 24,8 odstotka v letu 2015 znižala na 22,6 odstotka, javni dolg pa za več kot šest odstotnih točk na 171 odstotkov BDP.

Poleg tega vlada načrtuje skorajda izravnan proračun in primarni presežek, to je brez upoštevanja odplačil obresti, v višini 3,3 milijarde evrov oz. treh odstotkov BDP, še piše STA.