Grški parlament potrdil sporni proračun za prihodnje leto

Upniki menijo, da je ocena rasti in primanjkljaja preveč optimistična; sindikati pa menijo, da je varčevanja preveč.

Objavljeno
08. december 2014 10.12
GREECE-FINANCE-ECONOMY-BUDGET
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Atene − Grški parlament je zgodaj zjutraj s 155 glasovi proti 134 potrdil proračun za leto 2015, ki predvideva 0,2-odstotni primanjkljaj in napoveduje 2,9-odstotno gospodarsko rast, piše Slovenska tiskovna agencija.

Proračun je sicer sporen tako za upnike, ki menijo, da je ocena rasti in primanjkljaja preveč optimistična, kot tudi za sindikate, ki menijo, da je varčevanja preveč, piše STA.

Trojka mednarodnih posojilodajalcev (evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad) je izračunala, da bo dejanski proračunski primanjkljaj znašal skoraj tri odstotke BDP, torej bo veliko višji od 338 milijonov evrov, kot predvidevajo Atene. Poleg tega pa hoče trojka videti dodatne varčevalne ukrepe v javnem sektorju. Trojka svari tudi pred predlaganimi davčnimi olajšavami, saj morajo Atene najti še tri milijarde evrov za uresničitev finančnih ciljev.

Trojka je Grčiji doslej od leta 2010 zagotovila 240 milijard evrov pomoči, Atene pa v sklopu veljavnega programa pomoči čakajo še na 1,8 milijarde evrov zadnje tranše. Finančni minister Grčije Ghikas Hardouvelis je pred glasovanjem v parlamentu dejal, da so se razlike v izračunih s trojko precej zmanjšale, in izrazil prepričanje, da bo kmalu dosežen dogovor, piše STA.

Konservativna vlada premierja Antonisa Samarasa je predlagala proračun, v katerem je nadaljevanje 50 milijard dolarjev vrednih krčenj javne porabe in višjih davkov, sprejetih leta 2011. V proračunu pa je tudi nekaj olajšanja, kot je 30-odstotno znižanje stroškov za kurilno olje, še piše STA.