Grški posojilodajalci z osnutkom sporazuma

Grčija se z mednarodnimi posojilodajalci pogaja o že tretjem programu pomoči v zadnjih petih letih.

Objavljeno
09. avgust 2015 18.02
GREECE-EU-POLITICS-DEBT-STOCKS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene – Mednarodni posojilodajalci Grčije so se uskladili o osnutku besedila sporazuma o novi pomoči Grčiji. Pogajanja o končnem tekstu naj bi se končala v prihodnjih dneh. Medtem je grška policija sporočila, da niso našli dokazov o domnevnem vdiranju nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa v davčne podatke državljanov.

»Upamo, da bo vse teklo gladko,« je novinarjem v Atenah povedal grški minister za gospodarstvo Giorgos Stathakis. Na vprašanje, ali držijo poročila, da je dogovor z mednarodnimi posojilodajalci že zelo blizu, je odgovoril, da bi poročila o tem »lahko bila« resnična, piše STA.

Grčija se z mednarodnimi posojilodajalci – Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) – pogaja o že tretjem programu pomoči v zadnjih petih letih. Pomoč bi tokrat lahko dosegla do 86 milijard evrov.

Rok – 20. avgust

Obe strani sta pod pritiskom, da dogovor dosežeta do 20. avgusta, ko mora Grčija poplačati 3,2 milijarde evrov dolga ECB. Vir iz območja evra je za nemško dpa, ki jo povzema STA, pojasnil, da je cilj upnikov doseči dogovor o memorandumu z Grčijo do torka. Sporazum bi nato morali potrditi finančni ministri območja z evrom, grški parlament in parlamenti nekaterih drugih evropskih držav.

Memorandum bo med drugim določil reforme, ki jih bo Grčija morala izvesti v zameno za rešilno pomoč. Posojilodajalci so se o svojih zahtevah že poenotili v 27 strani dolgem osnutku besedila, sedaj pa morajo na njihove zahteve pristati še Atene.

V EU so z napredkom zadovoljni. »Ambiciozno, a povsem možno je, da dosežemo dogovor v naslednjih dneh,« je za dpa povedal neimenovani vir v Bruslju. V Atenah naj bi bili ob tem že pripravljeni, da bi prihodnji teden poslanci glasovali o novem paketu reform.

(Janis Varufakis. Foto: Francois Lenoir/Reuters)

Varufakis pod drobnogledom

Medtem pa je grška policija sporočila, da ni našla dokazov, ki bi potrjevali govorice o domnevno kaznivem delovanju nekdanjega grškega finančnega ministra Varufakisa. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je specializiran policijski oddelek analiziral štiri trde diske grškega finančnega ministrstva, a pri tem niso našli dokazov o posegih v evidence o davkoplačevalcih.

Še vedno sicer teče vzporedna preiskava, ki jo izvajajo na finančnem ministrstvu.

Kontroverzni in v Grčiji zelo priljubljeni Varufakis je julija na srečanju s predstavniki hedge skladov sam dejal, da je načrtoval vzporedni sistem za zagotavljanje likvidnosti, ki bi lahko državo v primeru propada pogovorov s posojilodajalci pripeljal do »nove drahme«.

Takrat je dodal, da je po njegovih naročilih manjša ekipa vdrla v davčni register z namenom vzpostaviti duplikate davčnih številk za milijone Grkov.

Grški premier Aleksis Cipras je sicer Varufakisa kasneje branil, češ da mu je sam naročil, naj pripravi »obrambni načrt« za primer, da bo Grčija morala zapustiti evro. Je pa vztrajal, da njegova administracija »nikoli ni imela in nikoli ni načrtovala izstopa države« iz območja z evrom.