Je obstajal nemški avtomobilski kartel?  

Evropska komisija preučuje namige o kartelnem dogovarjanju znotraj nemške avtomobilske industrije.

Objavljeno
23. julij 2017 16.08
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj

Kot poročata Reuters in Bloomberg, sta Evropska komisija in Nemški urad za konkurenčnost dobila prijavo oziroma namig o morebitnem nedovoljenem kartelnem dogovorjanjem med največji nemškimi avtomobilskimi proizvajalci. V komisiji so dejali, da zadevo še preučujejo in da je za zdaj še prezgodaj za kakršne koli vnaprejšnja ugibanja.

O nemški avtomobilski industriji so tamkajšnji mediji (Spiegel, Handelsblatt) namreč zadnje dni pisali, da so se njihova največja podjetja (Daimler, Volkswagen, BMW, Porsche, Audi) menda dolga leta na skrivaj dogovarjala o različnih zadevah, tudi v zvezi z dizelskimi emisijami. Avtomobilske družbe za zdaj tega niso komentirale.

Če bi se namigovanja izkazala za resnična, bi lahko proizvajalce doletele visoke kazni, do 10 odstotkov njihovega prometa. Evropska komisija je lani proizvajalcem tovornih vozil MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco in DAF zaradi kartelnega dogovarjanja in kršitve protimonopolnih pravil EU pri prodaji tovornih vozil v obdobju 1997 do 2011 naložila rekordno kazen v višini skoraj treh milijard evrov.